ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 13 δισ. ευρώ (17 δισ. δολ.) του στρατιωτικού αεροσκάφους Eurofighter, θα προχωρήσουν Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία, μετά από αίτημα της τελευταίας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Η βρετανική BAE Systems Plc, η European Aeronautic, Defense & Space Co. και η Finmeccanica SpA της Ιταλίας, θα κλείσουν την παραγγελία 236 αεροσκαφών το νωρίτερο μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η παραγγελία έχει καθυστερήσει εδώ και δύο χρόνια, καθώς η Βρετανία ανησυχούσε ότι το αεροσκάφος ήταν πολύ ακριβό και υστερούσε της δυνατότητας επίθεσης σε στόχους εδάφους με όπλα ακριβείας.
«Η εξέλιξη αυτή θα δώσει στο Eurofighter την αξιοπιστία ενός όπλου αέρος-εδάφους», ανέφερε ο Paul Beaver, αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας στην Ashbourne Beaver Associates, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην εξωτερική αγορά η οποία έχει δεχθεί πλήγμα, εξ αιτίας των καθυστερήσεων».
Το Eurofighter, που σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια για την αεράμυνα των σοβιετικών MiGs, έχει καθυστερήσει τουλάχιστον έξι χρόνια και το κόστος του έχει τριπλασιαστεί, φθάνοντας στα 100 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης, περιλαμβάνει 400 προμηθευτές και απασχολεί περίπου 10.000 ανθρώπους στο πλαίσιο του αεροπορικού σχεδιασμού και 10.000 ακόμα για τους κινητήρες και τα λοιπά εξαρτήματα.
Οι τέσσερις χώρες σχεδιάζουν να αγοράσουν 620 αεροσκάφη σε τρεις δόσεις και 34 από τα πρώτα 148 μαχητικά αεροσκάφη, έχουν ήδη παραληφθεί. Πριν από ένα χρόνο, η Βρετανία είχε ζητήσει όπλα επίθεσης εδάφους, ενώ δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για αεροσκάφη αεράμυνας στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
«Η παραγγελία αποτελεί μεγάλη είδηση για αυτούς που θα την κλείσουν», ανέφερε ο Alan Beaney, αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος διαχειρίζεται 1,2 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της BAE, με την Principal Investment Management, στην Αγγλία, συμπληρώνοντας: «Υπήρχαν πολλά μαχητικά αεροσκάφη και δαπανήθηκαν πολλά για τον σχεδιασμό τους, που τώρα αποδίδουν πολύ ρευστό».
Η Eurofighter GmbH, με έδρα το Μόναχο, εταιρεία venture της ΒΑΕ, της EADS και της Finmeccanica, που επιβλέπει την κατασκευή, θα υπογράψει συμβόλαιο για τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών με τη ΝΑΤΟ Eurofighter και την Τornado Management Agency, που εκπροσωπούν τις τέσσερις αγοράστριες χώρες, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.