DaimlerChrysler-General Motors: Προς κατασκευή υβριδικού οχήματος

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2004 09:10

ΥΒΡΙΔΙΚΟ αυτοκίνητο, που θα κινείται με βενζίνη και ηλεκτρισμό, προκειμένου να προλάβουν την Toyota Motor Corp. και την Honda Motor Co., στην τεχνολογία, που εξοικονομεί καύσιμα και καταργεί την έκλυση καυσαερίων, θα κατασκευάσουν από κοινού General Motors Corp. και DaimlerChrysler AG, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Toyota, το ενδεκάμηνο του έτους, τριπλασίασε τις πωλήσεις των εν λόγω αυτοκινήτων, καθώς οι τιμές της βενζίνης αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 27% και πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, υιοθέτησαν περισσότερο σκληρούς νόμους για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Toyta πουλά το μοντέλο της Prius από το 1997 και η Honda άρχισε την πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ηλεκτρισμό, το 1999.

Η General Motors και η DaimlerChrysler υστέρησαν της ανάπτυξης υβριδικών αυτοκινήτων και τώρα επιλέγουν το σχεδιασμό επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνται με άλλες μορφές ενεργείας και βελτιώνουν την αποδοτικότητα των κινητήρων που κινούνται με βενζίνη και πετρέλαιο. Η συνεργασία τους ανακοινώθηκε επτά χρόνια μετά την Toyota και πέντε χρόνια μετά τη Honda, αποδεικνύοντας ότι τα υβριδικά οχήματα μπήκαν στην αγορά και θα παραμείνουν σε αυτήν σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Φαίνεται ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται παραδοσιακά αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον, δίνοντας αυτά που δεν θα μπορούν να δώσουν μακροπρόθεσμα τα άλλα συμβατικά αυτοκίνητα», ανέφερε ο Koji Endo, αναλυτής της Credit Suisse First Boston, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: Η Toyota και η Honda δεν θα κινδυνεύσουν από ενός τέτοιου είδους συμμαχία, τουλάχιστον προς το παρόν».

Ο εκπρόσωπος της General Motors, Kyle Johnson, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος της DaimlerChrysler, Jason Vines, επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι μετοχές της Toyota κέρδιζαν 1,8%, φθάνοντας στις 3.920 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν στις 3.890 γιέν, στις 2:03 μ.μ. στο Τόκυο. Οι μετοχές της Honda σημείωναν άνοδο 2,2%, φθάνοντας στις 5.220 γιέν η μία, ενώ έγιναν αγοραπωλησίες και στις 5.180 γιέν.

Οι μετοχές της General Motors σημείωναν άνοδο 1,5%, φθάνοντας στα 38,93 δολ. η μία την Παρασκευή στη Ν. Υόρκη και της DaimlerChrysler κατά 0,4%, φθάνοντας στα 34,5 ευρώ η μία την Παρασκευή στην Φραγκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα