Danske Bank: 1,86 δισ. δολ. για δύο τράπεζες στην Ιρλανδία

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 10:08

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά δύο τραπεζών της National Australia Bank Ltd., στην Ιρλανδία, αντί του ποσού των 967 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,86 δισ. δολ.), προκειμένου να επεκταθεί εκτός της Σκανδιναβίας, έκλεισε η δεύτερη σε μέγεθος δανείστρια της Χερσονήσου της Βόρειας Ευρώπης, Danske Bank A/S.

Η αγορά της National Irish Bank στο Δουβλίνο και της Northern Bank, που εδρεύει στο Μπέλφαστ, αποτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση εκτός της Σκανδιναβικής Χερσονήσου της Danske Bank και τη μεγαλύτερη συγχώνευσή της από το 2000, που η ίδια αγόρασε την ανταγωνίστριά της, RealDanamark A/S αντί του ποσού περίπου 3,3 δισ. δολαρίων.

Η Danske Bank, με έδρα την Κοπεγχάγη, αντιμετωπίζει τον περιορισμό της ανάπτυξης στη Δανία, μια χώρα 5,4 εκατ. κατοίκων, όπου ήδη ελέγχει περίπου το 40% της αγοράς, ενώ περιορίστηκε και η ανάπτυξή της στην περιοχή της Σκανδιναβίας και είχε λιγότερο του 10% του μεριδίου της σουηδικής αγοράς. H National Irish διαθέτει 59 καταστήματα και λιγότερο του 5% της τραπεζικής αγοράς της Ιρλανδίας, ενώ η Northern Bank έχει 95 καταστήματα και περισσότερο του 1/3 της τραπεζικής αγοράς της Βορείου Ιρλανδίας.

«Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, στηρίζει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του ομίλου της Danske Bank εκτός των σκανδιναβικών χωρών», ανέφερε ο επικεφαλής της, Peter Straarup, σε δήλωσή του προς το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης.

Ξένες δανείστριες, συμπεριλαμβανομένης και της Royal Bank of Scotland Group Plc, έχουν επεκταθεί στην Ιρλανδία, μετά την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε ποσοστό 5% το 2005 και για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά σε σύνολο 12 ετών. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυξάνει τη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τις δαπάνες των καταναλωτών, καθώς οι εταιρείες της χώρας προχωρούν σε προσλήψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα