BSA: Επικίνδυνα τα e-mail με χριστουγεννιάτικες οnline προσφορές

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2004 14:50

Θύματα απάτης, ενδέχεται να πέσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, που αναζητούν ευκαιρίες στο Internet, για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, εάν ανταποκριθούν σε προσφορές που γίνονται μέσω ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (spam) και που φαίνονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύει η BSA, για τα αυτόκλητα μηνύματα μέσω e-mail, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Forrester Data, δίνουν χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς χριστουγεννιάτικες αγορές online.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε έξι χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία), εξετάζει τη στάση 1.000 χρηστών απέναντι στο spam e-mail και αποκαλύπτει ότι η αγορά λογισμικού είναι η πιο διαδεδομένη μεταξύ των προϊόντων που διατίθενται με αυτόν τον τρόπο.

«Κατά τη δραστήρια περίοδο των Χριστουγεννιάτικων αγορών, το Ιnternet αποτελεί ιδανική εναλλακτική λύση στην κοπιαστική πεζοπορία. Η εντυπωσιακή αύξηση των αγορών μέσω του Διαδικτύου στη Ευρώπη κατά 44% αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου», σχολίασε η Beth Scott, Αντιπρόεδρος της BSA σε Ευρώπη Μέση Ανατολή και Αφρική. «Ωστόσο, η BSA εκφράζει την ανησυχία της, καθώς οι προσφορές φθηνού λογισμικού μέσω μηνυμάτων spam, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στο Internet ως αγοραστικό μέσο».

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειονότητα των προσφορών αυτών προέρχονται από αδίστακτους εμπόρους, μερικοί από τους οποίους εμπλέκονται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, η BSA ανακάλυψε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανεπιθύμητων μηνυμάτων προερχόταν από οργανωμένο κύκλωμα που λειτουργούσε με βάση τη Ρωσία», δηλώνει ο Bob Kruger, αντιπρόεδρος της BSA για θέματα αντί-πειρατείας. «Σε πολλές περιπτώσεις η BSA βοηθά τις αρμόδιες διεθνείς αρχές στον εντοπισμό και την εξάρθρωση τέτοιων παράνομων οργανώσεων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παρά το ότι, πάνω από το 80% των χρηστών Internet σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία λαμβάνουν πλήθος μηνυμάτων spam, οι Γάλλοι είναι πιο πιθανό να τα διαβάσουν (Γάλλοι 29%, Γερμανοί 25%, και Βρετανοί 23%), ενώ το 29% των Γερμανών παραδέχονται ότι έχουν προμηθευτεί λογισμικό με αυτόν τον τρόπο (έναντι 25% των Γάλλων και 22% των Βρετανών).

Ο δεκάλογος, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η BSA, με τις πολύτιμες οδηγίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν τα παράνομα spam είναι ο ακόλουθος:

* Αναγνωρίστε το spam. Ενδείξεις ότι ένα μήνυμα μπορεί να είναι spam είναι τα ονόματα αποστολέων τους οποίους δεν γνωρίζετε, τα τυπογραφικά λάθη στον τίτλο, καθώς και οι τιμές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές.

* Χρησιμοποιείστε φίλτρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Επιλογές φίλτρων είναι δυνατόν να βρεθούν με μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο. Εάν λαμβάνετε ανεπιθύμητα μηνύματα στο email της εργασίας σας, συμβουλευτείτε τον υπεύθυνο υπολογιστών για τα φίλτρα που είναι διαθέσιμα ή χρησιμοποιούνται.

* Μην απαντάτε. Ακόμα και αν το μήνυμα σας προτρέπει να απαντήσετε αν θέλετε να απεγγραφείτε, μπορεί να είναι παγίδα. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί απλώς να επιβεβαιώσετε ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση είναι ενεργή και να δείτε ως αποτέλεσμα τα ανεπιθύμητα μηνύματα να αυξάνονται.

* Μην ανακοινώνετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση σε δημόσιες ιστοσελίδες όπου οι αποστολείς spam μπορούν να τα εντοπίσουν.

* Ελέγξτε τον πωλητή. Αν ο online πωλητής δεν συγκαταλέγεται στη λίστα των επίσημων διανομέων που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, να είστε επιφυλακτικοί.

* Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Αναζητείστε στην ιστοσελίδα ενότητα με σχόλια καταναλωτών τα οποία βασίζονται σε προηγούμενες συναλλαγές. Ψάξτε για κάποια ένδειξη αξιοπιστίας από μια γνωστή εταιρεία.

* Σημειώστε την ταχυδρομική διεύθυνση του πωλητή. Φανείτε επιφυλακτικοί αν στην ιστοσελίδα δεν εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του προμηθευτή.

* Φυλάξτε τα αποδεικτικά στοιχεία. Εκτυπώστε και κρατείστε το αντίγραφο του αριθμού παραγγελίας, καθώς και την απόδειξη αγοράς.

* Αποφύγετε τα προγράμματα υποστήριξης (backup) καθώς και τις συλλογές προγραμμάτων λογισμικού. Συλλογές τίτλων λογισμικού από διαφορετικούς κατασκευαστές, καθώς και προγράμματα υποστήριξης (backup), είναι ενδείξεις ότι το λογισμικό είναι παράνομο.

* Καταγγείλετε την πειρατεία. Οι αγοραστές που υποπτεύονται πειρατεία λογισμικού, παράνομο λογισμικό ή/και απάτη πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ή την ιστοσελίδα www.bsa.org



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα