Ήπιες διακυμάνσεις στο Χ.Α – Στο +146% τα κέρδη από τον Ιούνιο του 2012

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 13:59
UPD:14:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ήπιες διακυμάνσεις, στην τελευταία συνεδρίαση ενός εντυπωσιακού μήνα τόσο σε αποδόσεις όσο και σε επίπεδα τζίρου, με το Χ.Α να προσπαθεί να βρει μία ισορροπία μετά το έντονο ράλι του τελευταίου διαστήματος αλλά και την πρόσφατη διόρθωση, διατηρώντας ωστόσο τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή σε αποδόσεις από τον Ιούνο του 2012.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.170,57 μονάδες με  πτώση -0,23%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 55,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,34%, ο δείκτης FTSE Large Cap κινείται 0,49% χαμηλότερα, και ο FTSE Mid Cap καταγράφει κέρδη απώλειες της τάξης του 1,25%.

Οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ανοδικά έως πλην της Alpha Βank που υποχωρεί κατά 0,46%, με την Εθνική να βρίσκεται στο +0,24%, την Πειραιώς στο +1,35% μετά και την χθεσινή μεγάλη πτώση λόγω του placement, και την Eurobank στο +3,03% μετά και τις πληροφορίες ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει πάρει το «ok» από το ΤΧΣ για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Fairfax και το fund Αpollo.

Στον FTSE Large Cap, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται αυτήν την ώρα οι ΟΠΑΠ -2,53%, Τιτάν -1,98%, Βιοχάλκο -1,35%, Μότορ Οιλ -1,62% και Eurobank Properties -1,64%. Στα θετικά κινείται ο ΟΤΕ με κέρδη 2,04% και η ΕΧΑΕ με άνοδο 1,43%.

Σύμφωνα και με άρθρο του Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές στις οποίες κάποτε οι επενδυτές γυρνούσαν την πλάτη λόγω των ανησυχιών για default της Ελλάδας, αποτελούν τους απόλυτους νικητές των αποδόσεων παγκοσμίως, καθώς η ύφεση στη χώρα περιορίζεται και νέοι επενδυτές σκέφτονται να μπουν στην αγορά.

Από τις 5 Ιουνίου του 2012, δύο εβδομάδες πριν η MSCI προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α έχει εκτοξευθεί 146%, μειώνοντας έτσι την πτώση του από την κορυφή του 2007,σε 79%.

Οι αποδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες μετάξυ... 94 διεθνών αγορών, εκτός από την Βενεζουέλα, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 8,31% από την κορυφή του 33,7% το Μάρτιο του 2012.

Οι Paulson & Co. και η JPMorgan Chase & Co. έχουν αγοράσει ελληνικές μετοχές, καθώς τα funds των αναδυόμενων αγορών όπως η Renaissance Capital Holdings Ltd. και η Templeton Emerging Markets Group, έχουνε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Ο Φραντσέσκο Κόντε της  JPMorgan , ο οποίος ξεπούλησε τις ελληνικές μετοχές από το European Small Cap Fund  του πριν τρία χρόνια περίπου , δηλώνει ότι έχει αγοράσει μετοχές της Jumbo και της Folli Follie μετά το ελληνικό PSI.

Όπως τονίζει, οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν αλλάξει εντελώς  και η χώρα βγαίνει από την κρίση. Παράλληλα  δηλώνει πολύ οverweight στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, πολύ καλές εταιρείες και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Όπως προσθέτει, καθωώς οι ελληνικές εισηγμένες έχουν μειώσει τα κόστη τους, η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι τεράστια μόλις αρχίσει η ανάπτυξη του ΑΕΠ να κινείται στα θετικά.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα