Ελβετία: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 12:22

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, μετά από δύο αυξήσεις σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, διατήρησε η Swiss National Bank, τα βασικά επιτόκια δανεισμού στην Ελβετία, λέγοντας, ότι η οικονομική ανάκαμψη έχασε μέρος της δυναμικής της, καθώς ανατιμάται το ελβετικό φράγκο.

Ο διοικητής της Swiss National Bank, Jean-Pierre Roth.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, που ηγείται από τον Jean-Pierre Roth, ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, όπως προέβλεπαν και 11 από τους συνολικά 18 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H Ελβετία, χώρα της Novartis AG και της UBS AG, ανακάμπτει μετά από τρία χρόνια ύφεσης. Η ανατίμηση κατά 8% του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου το τελευταίο δίμηνο, καθιστά τις εξαγωγές περισσότερο ακριβές, ενώ η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε ποσοστό της τάξης του 14% την ίδια χρονική περίοδο, περιόρισε τις ανησυχίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Η σημερινή απόφαση διατήρησης των επιτοκίων, αυξάνει τις εικασίες, ότι το κόστος δανεισμού στην Ελβετία ενδέχεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν από τα υψηλότερα επίπεδα, στα οποία έφθασαν τον Οκτώβριο και την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου, που μειώνει την αξία των εισαγομένων προϊόντων, η Swiss National Bank έχει περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να κυμανθεί στο 1,1% το 2005 και στο 1,3% το 2,3%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με την τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα