Η Πρόοδος Ελληνικές Επενδύσεις για τη Laxey

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004 14:21

Με αφορμή ερωτήματα δημοσιογράφων και εν συνεχεία συνέντευξης Τύπου της εταιρείας Laxey, η Προοδος Ελληνικές Επενδύσεις ΑΕ, ανακοίνωσε τα ακόλουθα προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Laxey δημιουργεί ζητήματα ως προς την άσκηση δραστηριότητας της εταιρίας Πρόοδος. Μάλιστα στο παρελθόν είχε προκαλέσει σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα τη διάλυση της εταιρίας χωρίς να εμφανιστεί, να τεκμηριώσει και να ψηφίσει στην σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη.

Η εταιρεία Laxey πρόσφατα ζήτησε σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Το ΔΣ της Προόδου σεβόμενο το αίτημα ενός βασικού μετόχου συγκάλεσε Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετείχε πάνω από το 70% των μετόχων. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αφού ετοποθετήθη η Laxey, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα και το ΔΣ έδωσε επαρκείς πληροφορίες στα ερωτήματα που ετέθησαν. Πριν όμως από την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, οι εκπρόσωποι της Laxey ζήτησαν αναβολή της λήψης αποφάσεων αναβάλλοντας έτσι την Γενική Συνέλευση για τις 11 Ιανουαρίου 2005. Σημειώνεται ότι, πριν από την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης νέας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης ο ίδιος μέτοχος προέβη σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Ανεξαρτήτως των θέσεων, της σκοπιμότητας και των στόχων της Laxey η Πρόοδος ενημερώνει με συνέπεια τόσο το επενδυτικό κοινό όσο και τις αρμόδιες αρχές για τη δραστηριότητά της η οποία κινείται πάντα στα πλαίσια των νομοθετικών διατάξεων, του Κώδικα Δεοντολογίας των Θεσμικών Επενδυτών και της σωστής Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Υπό την έννοια αυτή, ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

_ Η Πρόοδος κατά το τελευταίο έτος έχει επιτύχει την πρώτη θέση στο κλάδο της σε απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής με 14,36% ενώ στην τελευταία διετία έχει επιτύχει συνολική απόδοση 41,61% γεγονός που την κατατάσσει στην τρίτη θέση του κλάδου της.

_ Ο εσωτερικός ελεγκτής έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Πρόοδο.

_ Η Πρόοδος διαχειρίζεται η ίδια με ευθύνη του Διοικητικού της Συμβουλίου την εταιρική περιουσία. Σύμβουλος διαχείρισης και όχι διαχειριστής είναι πράγματι θυγατρική της Eurobank.

_ Η Επενδυτική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι του Συμβούλου, έχει επίσης συμβουλευτικό χαρακτήρα.

_ Ο απολογισμός του Δ.Σ. γίνεται σύμφωνα με τον νόμο προς την Τακτική Γ.Σ. άπαξ του έτους. Οι πληροφορίες διαχείρισης περιλαμβάνονται στο Ετήσιο Δελτίο που τίθεται πάντοτε στη διάθεση των επενδυτών και στην έκθεση του Δ.Σ. προς τη Γ.Σ., καθώς και στους πίνακες επενδύσεων όπου δημοσιεύονται κάθε τρίμηνο με πλήρη στοιχεία όλες οι τοποθετήσεις της Προόδου

_ Η εταιρεία Πρόοδος έχει τοποθετηθεί σε πολλές ελληνικές Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Εξέλιξη, Δίας, Ανδρομέδα, Global) στο πλαίσιο επίτευξης ικανοποιητικής διασποράς. Ειδικότερα η θέση της εταιρίας Πρόοδος σε μετοχές της ΔΙΑΣ για την οποία η Laxey υποστηρίζει ότι είναι εταιρία του Ομίλου Eurobank- είναι μόλις 1% επί του ενεργητικού της ενώ η τοποθέτηση αυτή αποδίδει στην Πρόοδο απόδοση, από την αρχή του 2003, 51%.

_ Η θέση της Προόδου στην Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ανέρχεται σε 10,5 εκ. Ευρώ ή ποσοστό 8,5% του ενεργητικού, όταν η Eurobank αντιπροσωπεύεται με ποσοστό 9,7% στο γενικό Δείκτη του ΧΑ. Η θέση αυτή δεν αποτελεί την μεγαλύτερη τοποθέτηση της Προόδου. Η μεγαλύτερη τοποθέτηση είναι στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε ποσοστό 9% του ενεργητικού της Προόδου. Επισημαίνουμε ότι κατά το τρέχον έτος η μετοχή της Eurobank έχει για την Πρόοδο απόδοση πάνω από 40%.

_ Είναι αναληθές [και συκοφαντικό;] ότι υπάρχουν «διπλές, τριπλές και τετραπλές? αμοιβές διαχείρισης όταν καταβάλλεται απλώς και μόνον αμοιβή συμβούλου, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στην αγορά.

_ Τα διαθέσιμα της Προόδου τοποθετούνται σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες και όχι φυσικά μονοπωλιακά στην Eurobank ανάλογα με τα κρατούντα στην αγορά και αφού προηγουμένως έχει λάβει τις προσφορές των Τραπεζών.

Δεν είναι επίσης αληθής ο ισχυρισμός της Laxey ότι η Πρόοδος επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια της EFG Eurobank Ergasias.

Η επενδυτική πολιτική της Eurobank όσον αφορά στο μετοχικό χαρτοφυλάκιό της αποφασίζεται από την ίδια την Τράπεζα και κατά συνέπεια δεν συνδέεται κατά οιονδήποτε τρόπο με την επενδυτική πολιτική και τις επιλογές της Προόδου.

Παράλληλα, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Laxey ζητά από την Πρόοδο να μεσολαβήσει στην διοίκηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Eurobank για αγορά μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή τους, με τη μέθοδο της δημοπρασίας, καταργώντας ουσιαστικά το ρόλο του Χρηματιστηρίου.

Το ΔΣ της Πρόοδος ρητά δηλώνει ότι παραμένει πάντα πιστό στην προσπάθεια για την επίτευξη των υψηλότερων δυνατών αποδόσεων για όλους τους μετόχους της.

Ρητά δηλώνεται επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Προόδου δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στην λύση της εταιρίας.

Η εταιρία λογοδοτεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της άπαξ του έτους και όχι σε αυτόκλητους «εισαγγελείς?, ρόλο που επιδιώκει σήμερα η Laxey. Η εν λόγω εταιρία ζητά προνομιακή μεταχείριση κάτι που το ΔΣ της Προόδου δεν μπορεί να αποδεχθεί, δεδομένου ότι απαντά σε όλα τα ερωτήματα μετόχων ισότιμα στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την οποία όμως η Laxey ζήτησε να αναβάλει».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα