‘Ανοδος και εκτόξευση τζίρου στο Χ.Α

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 17:54
UPD:18:13
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Με μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση κατάφερε να κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο, και τους αγοραστές να παίρνουν για μία ακόμη φορά τη θέση των πωλητών, κυρίως την τελευταία ώρα, παρόλο που στο μεγαλύτερο μέρος της ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο κόκκινο. Χωρίς υπερβολές και εντάσεις κατοχυρώθηκαν οι 1.170 μονάδες. Πτώση 9,76% στην Πειραιώς λόγω του placement. Εκτόξευση τζίρου. Ισχυρά κέρδη σε ΕΤΕ και ΔΕΗ.

Ανοδικά για 17η φορά μέσα στον Οκτώβριο και σε σύνολο 21 συνεδριάσεων, το Χ.Α κλείνει σε θετικό έδαφος, με τον τρέχοντα μήνα να αποτελεί έναν από τους καλύτερους του τελευταίου διαστήματος, και από άποψη αποδόσεων αλλά και από άποψη επίπεδου του τζίρου.

Τον παραδοσιακά «τρομακτικό» για τις αγορές Οκτώβριο, λόγω της ιστορίας των κραχ που έχουν ξεσπάσει, το Χ.Α σημειώνει από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, με κέρδη κοντά στο 16%, ενώ ο τζίρος συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.173,3 μονάδες με άνοδο +0,63%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε πάνω από τα 660 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασαν τα πακέτα της Πειραιώς, θέση που κατείχε η BCP, μετά την απόκτηση της Millennium, από την Ελληνική τράπεζα. Περίπου 500 εκατ. ευρώ από το συνολικό τζίρο αφορόυν το placement στην μετοχή και το warrant της Πειραιώς.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,03%, ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε 0,65% ενώ 0,30% υψηλότερα έκλεισε ο FTSE Mid Cap.

Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε 9,76% με όγκο 284 εκατ. τεμάχια και το warrant υποχώρησε 14,67% με όγκο 280 εκατ. τεμάχια.

Στις μετοχές των υπόλοιπων τραπεζών, η Εθνική έκλεισε με άνοδο 4,56%, η Alpha Bank σημείωσε πτώση 1,37% και η Eurobank έκλεισε στο +1,17%.

Από τα blue chips τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΔΕΗ +5,12%, ΟΠΑΠ +2,49%, Μότορ Οιλ +3,36%, ΟΤΕ +2,79%, Βιοχάλκο 2,78% και ΕΧΑΕ +2,53%, με την νέα έκθεση της Deutsche Bank, εν όψει της ένταξης της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών, να παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.

Όπως επεσήμανε η γερμανική τράπεζα, η ελληνική αγορά  αν και σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών φέτος, δεν είναι ακόμα υπερτιμημένη, ενώ πρόσθεσε πως οι εισροές στις ελληνικές μετοχές που θα συμπεριληφθούν στον δείκτη MSCI θα διαμορφωθούν στα 322,2 εκατ. δολάρια.

Στη σύνθεση του δείκτη MSCI, η DB αναμένει να συμπεριληφθούν με μεγάλη πιθανότητα οι OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ. Οι Jumbo και Folli Follie με μικρότερη πιθανότητα, και με χαμηλή πιθανότητα οι Alpha Bank, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Οι εκτιμώμενες εισροές στον ΟΤΕ είναι τα 60,3 εκατ. δολάρια , στον ΟΠΑΠ τα 55,2 εκατ. δολάρια, στην Εθνική 36 εκατ. δολάρια, στη ΔΕΗ 31,3 εκατ. δολάρια, στην Τιτάν 27,2 εκατ. δολάρια και στα ΕΛΠΕ οι εκτιμώμενες εισροές είναι 18,8 εκατ. δολάρια.

Επίσης, οι εκτιμώμενες εισροές στη Jumbo είναι τα 26,4 εκατ. δολάρια, στη Folli τα 15,9 εκατ. δολάρια, στην Alpha Bank τα 25,2 εκατ. δολάρια, και στη Βιοχάλκο και τη Motor Oil 13 εκατ. δολάρια για την κάθε μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα