Νέα άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 12:26
UPD:12:33
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την τάση στις αμερικάνικες αγορές χθες και στην Ασία σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν την απόφαση της σημερινής συνεδρίασης της Fed.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κινείται σε νέα υψηλά πέντε ετών και στο +0,57%, με τις μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγούνται των κερδών.

O δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,54%, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,43%, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,61%, ενώ 1% και 1,08% υψηλότερα διαπραγματεύονται ο IBEX 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Volkswagen σημειώνουν ράλι 4,1% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα κερδοφορίας γ’ τριμήνου καθώς και την διαβεβαίωση της εταιρείας πως το 2013 θα είναι πολυ καλύτερη χρονιά για την κερδοφορία της, από το 2012.

Οι μετοχές τις Porsche, η οποία ανήκει Volkswagen, επίσης δέχονται σημαντική ώθηση, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 4,02%.

Οι μετοχές της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi ενισχύονται κατά 2,25%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου όπου η εταιρεία μείωσε το guidance για δεύτερη φορά φέτος και δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,21 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από 1,54 δισ. ευρώ  στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Οι μετοχές της Barclays σημειώνουν άνοδο 3,35%, καθώς παρά την πτώση της τάξης του 26% στα κέρδη γ’ τριμήνου, οι αναλυτές της Citi διαπιστώνουν πως η τράπεζα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην μείωση των assets της, γεγονός που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

Η μακροοικονομική εικόνα είναι ο κύριος οδηγός των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Fed αργότερα μέσα στην ημέρα. Η ομοσπονδιακή τράπεζα αναμένεται να διατηργήσει το πρόγραμμα αγοράς assets της τάξης των 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως, μέχρι τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNBC στο περιβάλλον των οικονομολόγων, των στρατηγικών αναλυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων.

Το πιο ζωηρό ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, που έπεται των ισχυρών αποδόσεων στις ΗΠΑ χθες και στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οφείλεται στο ότι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο φαίνεται να είναι σίγουροι ότι η Fed θα κρατήσει τις... βρύσες της ρευστότητας ανοιχτές, καθυστερώντας το tapering για αργότερα μέσα στο 2014, όπως επισημαίνει ο Τζο Ράντλ, επικεφαλής συναλλαγών στην ETX Capital.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η ισπανική οικονομία βγήκε από την διετή ύφεση στο γ’΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα