ΗΠΑ: Πτώση λιανικών πωλήσεων και δείκτη τιμών παραγωγού

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 15:21
UPD:15:24
REUTERS/ANDREW BURTON

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,1% το Σεπτέμβριο και ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1%.

Μικρή υποχώρηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, ωστόσο η πτώση οφείλεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην επιβράδυνση των πωλήσεων αυτοκινήτων, οπότε εκτιμάται πως θα είναι προσωρινή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,1% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχωώρησαν κατά 2,4% το Σεπτέμβριο, κι έτσι εάν δεν συμπεριληφθούν, οι λιανικές πωλήσεις δείχνουν αύξηση κατά 0,4%.

Την ίδια στιγμή, ελεφρά πτώση σημείωσαν και οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της απότομης πτώσης του κόστους των τροφίμων, ενώ και ο πληθωρισμός χονδρικής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα,  ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% το Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3%, ενώ εάν αφαιρεθούν οι κλάδοι των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές χονδρικής σημείωσαν άνοδο 0,1%.

Το κόστος τροφίμων υποχώρησε 1%, στην μεγαλύτερη πτώση των πέντε τελευταίων μηνών, ενώ οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 0,5%,  λόγω των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα