JP Morgan : Σε επίπεδα ρεκόρ η πλεονάζουσα ρευστότητα – Θα συνεχίσει να στηρίζει την άνοδο των μετοχών

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 12:09
UPD:12:21
Shutterstock

Η υπερβολική προσφορά χρήματος έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan, Νικόλαος Πανυγιρτζόγλου στην έκθεση με τίτλο «Flows and Liquidity», συγκεκριμένα, έχει αυξηθεί κατά 3 τρις δολάρια ή κατά  4,6%  από τις αρχές του έτους (μέχρι και τον Σεπτέμβριο), ξεπερνώντας τον παγκόσμιο δείκτη του πληθωρισμού, που έχει αυξηθεί μόνο κατά 2% από τότε. Συνολικά, η παγκόσμια προσφορά χρήματος (M2) άγγιξε τα 66 τρις δολάρια στα τέλη του Σεπτεμβρίου και αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%.

Από τα 3 τρις δολάρια της αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς χρήματος κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, περίπου το 1 τρις δολ. οφείλεται στις χώρες του G4 , δηλαδή στις ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία. Τα υπόλοιπα  2 τρις δολ. ​​οφείλονται σε χώρες των αναδυομένων αγορών, χάρη στην ισχυρή αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην περιοχή.

Η αύξηση της πίστωσης στα τραπεζικά δάνεια των αναδυόμενων αγορών, έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στα χρηματιστήρια της περιοχής το καλοκαίρι, και «έτρεχε» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε ρυθμούς της τάξης των 170 δισ. δολαρίων το μήνα.  Έτσι, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, η ισχυρή πιστωτική επέκταση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, συνεχίζει να αυξάνει την πλεονάζουσα ρευστότητα.

Η αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι υποστηρικτική για τις μετοχές και όλα τα risk assets, ειδικά όταν συγκρίνουμε τους τελευταίους εννέα μήνες, με την περίοδο μεταξύ του τέλους του 2010 και στις αρχές του 2012, όταν η υπερβολική προσφορά χρήματος ήταν αρνητική .

Οι τρεις πιο σημαντικές περιπτώσεις πλεονάζουσας ρευστότητας στο πρόσφατο περλθόν ήταν οι : 1993-1995, 2001-2006 και Οκτώβριος 2008 - Σεπτέμβριος 2010 . Αυτοί ήταν περίοδοι σημαντικής αύξησης των τιμών των μετοχών παγκοσμίως, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπερβολική ρευστότητα  ήταν ένας παράγοντας στήριξης των αγορών τα συγκεκριμένα αυτά χρονικα διαστηματα .

Όπως τονίζει ο Ν. Πανυγιρτζόγλου, η σημερινή περίπτωση πλεονάζουσας ρευστότητας , η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2012, είναι πιο ακραία ποτέ από άποψη μεγέθους, για ότι και αν σημαίνει αυτό για την πορεία των διεθνών μετοχών το επόμενο διάστημα.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα