Τι θα επηρεάσει τις αγορές την εβδομάδα που έρχεται

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 12:15
UPD:15:56
REUTERS/JONATHAN ERNST

Το κτίριο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ

Η συνεδρίαση της Fed, αρκετά αποτελέσματα κερδοφορίας (κυρίως της Apple και της Facebook) και πληθώρα οικονομικών στοιχείων αναμένονται από τις ΗΠΑ, ενώ η Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος, το ισπανικό ΑΕΠ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και ο βρετανικός δείκτης της μεταποίησης, είναι αυτά που θα απασχολήσουν τις αγορές, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ευρώπης, την εβδομάδα που έρχεται.

ΗΠΑ

Fed και αποτελέσματα κερδοφορίας

Η συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία , καθώς η αγορά δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια απόφαση αλλαγής πολιτικής τόσο σύντομα, γεγονός που θα συνεχίσει να παρέχει τα... καύσιμα για περισσότερα κέρδη στα χρηματιστήρια και ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ, όπου η Apple και η Facebook , ανακοινώνουν και τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου την εβδομάδα που έρχεται.

Η μετοχή της Facebook είναι ελάχιστα μακριά από το ιστορικό υψηλό της και η Apple έχει ανακάμψει από τις απώλειες που είχε υποστεί νωρίτερα μέσα στο έτος,  μετά και την δυναμική επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές, που έστειλε τον δείκτη S&P σε αλλεπάλληλα νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα .

Σχεδόν το ήμισυ των εταιρειών του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου μέχρι στιγμής , και το 69% ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο κλάδος της τεχνολογίας ηγήθηκε των θετικών εκπλήξεων, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις σε ποσοστό 84%, με τα αποτελέσματα από τις Amazon.com και Microsoft να οδηγούν τον  S&P 500 στο νέο ιστορικό υψηλό των 1,759.79 μονάδων την Παρασκευή.

Η Federal Reserve θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, την Τρίτη και την Τετάρτη. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις κερδοφορίας θα επισκιάσουν την κεντρική τράπεζα, καθώς αναμένεται να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της, εν μέρει λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που είχε το shutdown στην οικονομία.

Μέχρι στιγμής, φέτος τα κέρδη των εταιρειών ήταν αρκετά ισορροπημένα και στη θετική πλευρά, όπως σημειώνει ο Πωλ Μάνγκους, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη Wells Fargo Private Bank. Αν αυτό συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, και δεν υπάρξει έκπληξη από την Fed, οι αγορές θα διατηρήσουν την ανοδική τους τάση.  

Περίπου το 24% των εταιρειών του S&P 500 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου την εβδομάδα έρχεται, μεταξύ των οποίων η General Motors και η Visa . Αλλά η Apple, τη Δευτέρα, και η Facebook, την Τετάρτη, είναι αυτές που θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον το περισσότερο.

Οικονομικά στοιχεία

Απ το μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η έκθεση για την απασχόληση της ADP, την Τετάρτη, θα δείξει τον αριθμό των μη γεωργικών θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα που προστέθηκαν τον Οκτώβριο. Σε αντίθεση τα στοιχεία των θέσεων εργασί ας που ανακοινώθηκαν από το υπουργεί Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία της ADP δεν λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, που είχαν προσωρινά χαθεί κατά τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Conference Board, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, θα έχει λάβει υπόψη τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και θα αποκαλύψει πόσο μεγάλο ήταν το χτύπημα στις καταναλωτικές δαπάνες από το shutdown.

Άλλα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από τις ΗΠΑ, είναι η έρευνα του δείκτη ISM της μεταποίησης του Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να σημειώσει ελαφρά πτώση στο 56 από 56,2, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται αύξηση της τάξης του 0,2%, οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται μείωση 0,1% και η βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται αύξηση της τάξης του 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων

Η Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, οι οποία απεικονίζει τις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή απ 'ότι συνήθως, μετά την ανακοίνωση της «Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης» της ΕΚΤ για τον τραπεζικό τομέα, την εβδομάδα που πέρασε. Η Έρευνα θα αποκαλύψει πιθανόν κάποια περαιτέρω μέτρια βελτίωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και της ζήτησης χορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο και της συνεχής βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Πριν από τρεις μήνες, η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι οι τράπεζες ανέμεναν βραδύτερη αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, και τα δάνεια για αγορά κατοικίας, ενώ οι συνθήκες της καταναλωτικής πίστης, αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.

 Όσον αφορά τη ζήτηση για δάνεια, οι προοπτικές ήταν καλύτερες για τη στέγαση από ό, τι για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, οι περιορισμένες επενδύσειςκεφαλαίων είναι πιθανό να παραμείνουν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αδυναμία της ζήτησης πιστώσεων από τις εταιρείες.

Δείκτες οικονομικού κλίματος

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω μικρή αύξηση, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από του δείκτες PMI που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος  τείνουν να είναι λιγότερο ευμετάβλητοι από τους δείκτες PMI, καθώς βασίζονται σε ένα ευρύτερο σύνολο χωρών και κλάδων, έτσι η τάση της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων θα παραμείνει δυναμική, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Πάντως, οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κλίμα μειώθηκαν μετά τα στοιχεία των PMI,  έτσι είναι δύσκολο να απογοητεύσουν την αγορά.

Ισπανικό ΑΕΠ

Το ισπανικό ΑΕΠ θα σημειώσει μέτρια αύξηση σε τριμηνιαία βάση  της τάξης του +0,1% στο 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ισπανίας. Αυτός ο μικρός, ωστόσο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, θα σηματοδοτήσει το τεχνικό τέλος της ισπανικής διπλής ύφεσης που ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του 2008, με μια προσωρινή ανάκαμψη το 2010.

Από εδώ και στο εξής, η ισπανική οικονομία αντιμετωπίζει προφανώς πολλές προκλήσεις, κυρίως τη συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτές οι αντιξοότητες είναι πιθανό να εξασθενίσουν σταδιακά στο επόμενο έτος, διατηρώντας την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6 % το 2014.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ( HICP ) αναμένεται να διαμορφωθεί, σε ετήσια βάση, στο  1,1% τον Οκτώβριο, αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι λιγότερο ευνοϊκές, σχετιζόμενες με τον κλάδο της ενέργειας, επιδράσεις, θα εξαλειφθούν, από την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων σε άλλους κλάδους τους δείκτη HICP.  Ο βασικός δέικτης του πληθωρισμού, θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος επίσης.

Αν και...άβολα χαμηλό για την ΕΚΤ,  το 1,1% θα μπορούσε να αποδειχθεί ο πάτος για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, εκτός αν το ευρώ ανατιμηθεί κι άλλο. Αν ναι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία και να επικεντρωθεί στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών, η οποία δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

PMI Βρετανίας

Ο δείκτης PMI της μεταποίησης στη Βρετανία, κατά πάσα πιθανότητα θα σημειώσει μείωση τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, στο σχετικά υψηλό επίπεδο του 56,0. Η βρετανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη φαίνεται να έχει ενισχυθεί σημαντικά, μετά από πέντε συνεχείς μήνες θετικών εκπλήξεων. Η μείωση στα στοιχεία της παραγωγής και των νέων παραγγελιών του PMI Σεπτεμβρίου, καθώς και η σχετικά έντονη πτώση των παραγγελιών CBI και των δεικτών παραγωγής του Οκτωβρίου, οδηγούν τον ρυθμό της ανάπτυξης της Βρετανίας στο 4ο τρίμηνο, σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα