ΤτΕ: Οριακή μείωση καταθέσεων τον Σεπτέμβριο

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 15:22
UPD:15:25
ΜΠΟΝΗΣ

Τα ελληνικά νοικοκυριά απέσυραν τον περασμένο μήνα 956 εκατ. ευρώ για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες δαπάνες αλλά και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οριακή μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, για τέταρτο συνεχή μήνα, τον Σεπτέμβριο, με τις εκροές να προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Τα ελληνικά νοικοκυριά απέσυραν τον περασμένο μήνα 956 εκατ. ευρώ για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες δαπάνες αλλά και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι φέτος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων έληξε στα τέλη Αυγούστου, ενώ για ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων η πρώτη δόση του οφειλόμενου φόρου ήταν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, στα 161,35 δισ. ευρώ Η καθαρή μηνιαία εκροή στο σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 719 εκατ. ευρώ - η υψηλότερη από τον Μάιο - ανεβάζοντας τις σωρευτικές εκροές του τελευταίου τετράμηνου στα 1,79 δισ. ευρώ

Το διάστημα 2009-2012 σημειώθηκαν συνολικές εκροές καταθέσεων 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου του συνόλου, λόγω της οικονομικής κρίσης και των φόβων για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πάνω από 17 δισ. ευρώ είχαν επιστρέψει μετά τα μέσα του Ιουνίου 2012, αφού σταθεροποιήθηκε η πολιτική κατάσταση. Ωστόσο, η επιστροφή των κεφαλαίων στην ουσία ανακόπηκε τον Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αυξημένη και αναδρομική φορολογική επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα πλαίσια του μνημονίου.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα