Η θέση της Εθνικής Τράπεζας για το ασφαλιστικό

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2004 17:45
UPD:17:49

Η ΕΤΕ επιθυμεί να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό υπό την προϋπόθεση ότι η λύση αυτή θα αναγνωρίζει ακριβοδίκαια τις ιδιαιτερότητες κάθε τράπεζας, τονίζει η διοίκηση της Εθνικής σε σημερινή της ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΕΤΕ σε κάθε συζήτηση επίλυσης του θέματος είναι η συμφωνία για τους όρους ένταξης των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Η Εθνική, όπως τονίζει, είναι διατεθειμένη να συζητήσει μια προοδευτική προσαρμογή των εισφορών της στο ΙΚΑ από 27% σε 13%, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ΙΚΑ.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Εθνικής, «λόγω της υπερδιπλάσιας εισφοράς στο επικουρικό ταμείο της από το 1995, το έλλειμμα του ταμείου αυτού θα παραμείνει τουλάχιστον σταθερό στο διηνεκές. Αντίθετα, τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων άλλων τραπεζών θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα».

»Με δεδομένη τη δυναμική αυτή, που αποτελεί ιδιαιτερότητα, η ΕΤΕ δεν δέχεται να συμμετάσχει αναλογικά, στο σύνολο του σημερινού ελλείμματος, με ένα εφάπαξ ποσό σε οποιοδήποτε σχέδιο αφού μια αναλογική συμμετοχή στο σημερινό έλλειμμα δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση όπως αυτή θα διαμορφωθεί στο μέλλον.

Θα μπορούσε να συζητήσει τη συμμετοχή της σε μια ενιαία λύση διατηρώντας τις σημερινές υπερδιπλάσιες εισφορές της στο νέο ταμείο σε βάθος χρόνου.

Εξάλλου, η περιουσία των ταμείων της ΕΤΕ που η Τράπεζα θα συνεισέφερε στην κοινωνική ασφάλιση είναι € 560 εκατ., ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής άσπρης τρύπας».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕ αναφέρει επίσης τα εξής:

«1. Η ΕΤΕ εισφέρει:

(α) Στο ταμείο κύριας σύνταξης 27% της μισθοδοσίας

(β) Στο επικουρικό 9% της μισθοδοσίας

2. Όλες οι άλλες τράπεζες (πλην της Αγροτικής) εισφέρουν:

(α) Κύρια σύνταξη (ΙΚΑ) 13,3%

(β) Από 3 έως 4,5% κατά περίπτωση

3. Η ΕΤΕ δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση να καλύπτει οιασδήποτε μορφής ελλείμματα στα δυο αυτά ταμεία εκτός από αυτό που προβλέπει ο νόμος Σιούφα. Αναμφισβήτητα, η κύρια σύνταξη αποτελεί υποχρέωση του Δημοσίου.

4. Η ΕΤΕ δεν εκπροσωπεί τα ταμεία της. Μπορεί, όμως, να υποβάλει προτάσεις προς αυτά, διευκολύνοντας τη διαδικασία αναζήτησης λύσης.

5. Ορισμένες άλλες τράπεζες έχουν αναλάβει αδιαμφισβήτητη υποχρέωση να καλύπτουν κάθε μορφής ελλείμματα στα Επικουρικά τους.

6. Οι αυξημένες εισφορές στα ταμεία της ΕΤΕ κατά 19-20% βάζουν την Εθνική σε μη ανταγωνιστική θέση στην τραπεζική αγορά. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι όσες τράπεζες ωφελήθηκαν εντάσσοντας το ταμείο της κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ μεταφέρουν όλο το κέρδος στο μέτοχο.

7. Με βάση το (3), η Εθνική δεν επηρεάζεται από τη μετάπτωση στα ΔΛΠ. Εξ άλλου, η Εθνική δεν έχει κανένα πρόβλημα δημοσίευσης ισολογισμού σε ΔΛΠ, αφού ήδη υποβάλλει US GAΑP λογαριασμούς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα US GΑAP ακολουθούν αντίστοιχη λογική με τα ΔΛΠ. Η μόνη προσαρμογή που θα γίνει λόγω ΔΛΠ είναι για το ποσό των € 230εκ. που αναγνωρίζει ο όμιλος ως άθροισμα των υποχρεώσεών του σε θυγατρικές, όπου υπάρχει νομική υποχρέωση από σχετικά ομαδικά ασφαλιστήρια».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα