Ρωσία: Πουλά το 23,8% της βιομηχανίας χάλυβα Magnitogorsky

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 09:17

ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ τους δεσμούς της με την βιομηχανία χάλυβα η ρωσική κυβέρνηση, η οποία πουλά το υπόλοιπο 23,8% μερίδιό της, στη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου της χώρας, ενώ φαίνεται να αυξάνει τον έλεγχο στις ρωσικές εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.

Η OAO Magnitogorsky Metallurgichesky Kombinat, ενδέχεται να προσελκύσει προσφορές ύψους 1,3 δισ. δολαρίων κατά τον αυριανό πλειστηριασμό, σύμφωνα με τον Alexander Pukhayev, οικονομικό αναλυτή της United Financial Group, στη Μόσχα. Η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει τουλάχιστον 790 εκατ. δολ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Ομοσπονδιακής Περιουσίας της Ρωσίας (Federal Property Fund, στις 19 Νοεμβρίου.

«Η χρονική περίοδος για τους πωλητές είναι εξαιρετική» ανέφερε ο Vasily Nikolaev, αναλυτής της Troika Dialog, στη Μόσχα, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο των τιμών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές θα πέσουν πολύ σύντομα».

Οι ρωσικές βιομηχανίες ατσαλιού, των οποίων ηγείται η Evrazholding Group, ευνοούνται από την άνοδο των τιμών και τη ζήτηση, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται για έκτο συνεχόμενο έτος. Η ζήτηση από την γείτονα Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης χάλυβα στον κόσμο, συνεχίζει να αυξάνεται σε συνδυασμό με την οικονομική της ανάπτυξη, ενώ η χώρα κατασκευάζει στάδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο.

Δυνητικοί αγοραστές της Magnitogorsky, που παρήγαγε ατσάλι για τα μισά ρωσικά τανκς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι τα στελέχη της Mechel Steel Group και της OAO Novolipetsk, της εταιρείας χάλυβα που ελέγχεται από τον Vladimir Lisin, τον έβδομο πιο πλούσιο άνθρωπο της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Forbes.

Η Ρωσία πουλά το μερίδιό της στην εταιρεία, καθώς η κυβέρνηση του Vladimir Putin, καθιστά την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου OAO Gazprom, ηγέτιδα σε εθνικό επίπεδα. Ο Ρώσος πρόεδρος τον Σεπτέμβριο, ενέκρινε την προγραμματισμένη εξαγορά της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών OAO Rosneft, από την Gazprom, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου πούλησε σε πλειστηριασμό το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής της OAO Yukos, αντί του ποσού των 9,3 δισ. δολαρίων, στην άγνωστη εταιρεία OOO Baikalfinansgroup.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα