Ο τραπεζικός κλάδος παρέσυρε πτωτικά τις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 19:22
UPD:19:33
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της ΕΚΤ γύρω από τα νέα πιο αυστηρά stress tests των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,74%, μετά από εννέα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,32%, ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες 0,31%, ο CAC 40 κατέγραψε πτωση 0,81%, ενώ στο -1,84% έκλεισε ο ισπανικός ΙΒΕΧ και στο -2,34% ο ιταλικός FTSE MIB.

H EKT ανακοίνωσε πως οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβληθούν σε αξιολόγηση του κινδύνου, έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και στα stress tests. H διαδικασία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το όριο για τον δείκτη Core Tier 1 θα ανέρχεται στο 8%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στο δίκτυο CNBC, ότι τα λάθη που έγιναν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία της Ευρωζώνης, δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ. Όπως πρόσθεσε, ο τελευταίος γύρος των stress tests αποτελεί μόνον την αρχή στην προσπάθεια διασφάλισης του ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ένα πιο ισχυρό έδαφος και δεν θα ξαναθέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά των κυβερνήσεων.

Αν και οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ αποτελούν μία πρώτη προσπάθεια επίδειξης της αξιοπιστίας των ελέγχων των τραπεζών, η ουσία είναι αλλού. Εκτός εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, η οποία και θα προσθέσει στο δημοσιονομικό βάρος των αδύναμων χωρών του ευρώ, αυτή η προσπάθεια της ΕΚΤ για το έλεγχο της υγείας των τραπεζών δεν πρόκειται να «πείσει» περισσότερο την αγορά,  από ότι οι προηγούμενςς προσπάθειές της, τόνισε ο Κρις Σικλούνα, οικονομολόγος της Daiwa Capital.

Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη έκλεισε με απώλειες πάνω του 1,8%, με την ισπανική Bankia να υποχωρεί 5,62%, την  HSBC στο -1,44% και την Deutsche Bank στο -2,32%.

Στις υπόλοιπες μετοχές, οι μετοχές της ASOS  υποχώρησαν 2,5% παρά την αύξηση κατά 23% της κερδοφορίας της στο 12άμηνο, ενώ και μετοχές της STMicro έκλεισαν με πτώση 6,5% μετά τις ζημιές που εμφάνισε στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου.

Η μετοχή της GlaxoSmithKline υποχώρησε 2%, μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου τα οποία έδειξαν πτώση των πωλήσεων στην Κίνα της τάξης του 61%.

Η μετοχή της Heineken σημείωσε βουτιά 6,5%, μετά τη μείωση των εκτιμήσεών της για τα οικονομικά μεγέθη του συνόλου του 2013, λόγω της έλλειψης ζήτησης σε κάποια κομμάτια της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα