Δώρα Χριστουγέννων

Αισιοδοξία για δυνατό φίνις στην αγορά
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

Προσδοκίες για ένα παραδοσιακό ράλι του Αϊ Βασίλη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δημιούργησαν οι ενθαρρυντικές εκτιμήσεις και οι ισχυρές τριμηνιαίες κερδοφορίες επενδυτικών τραπεζών της Wall Street οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο.

Η ανάκαμψη των τιμών των μετοχικών αξιών της Pfizer και η αναβάθμιση της αξιολόγησης της τεχνολογικής εταιρείας Intel ενίσχυσαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα εν όψει των Χριστουγέννων. Οι τιμές των μετοχικών αξιών σημείωσαν ράλι μετά την ανακοίνωση των θετικών ειδήσεων για την Pfizer και την Intel. H μετοχή της Pfizer υποχώρησε το προηγούμενο διήμερο εν μέσω ανησυχιών που προκάλεσε η απόφαση του ομίλου να σταματήσει τις διαφημίσεις για το φάρμακο Celebrex λόγω καρδιαγγειακών κινδύνων. Λίγο πριν «κτυπήσει το κουδούνι» στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης, δύο από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street ανακοίνωσαν κερδοφορίες που ξεπέρασαν τις προβλέψεις αναλυτών «κεντρίζοντας» το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας κατά 18% χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα της στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 97,83 μονάδες, ποσοστό 0,92%, φθάνοντας στις 10.759,43 μονάδες. Με άνοδο 23,06 μονάδων, ποσοστό 1,08%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.150,91 μονάδες.

Στην Ευρώπη οι τάσεις ήταν μεικτές εν μέσω υποτονικών συναλλαγών καθώς τα κέρδη μετοχών εταιρειών στον τομέα πολυτελών αγαθών όπως η LVMH αντισταθμίσθηκαν από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο άσκησης δικαστικών αγωγών κατά της UBS. Η μετοχή της Alma Media ήταν πρωταγωνιστής στα κέρδη σημειώνοντας άνοδο 24% μετά την είδηση ότι ο νορβηγικός κορυφαίος όμιλος ΜΜΕ Schibsted εξέπληξε υποβάλλοντας προσφορά 705 εκατ. ευρώ (944 εκατ. δολάρια) για την εξαγορά του φινλανδικού ομίλου Schibsted. Ωθηση σε μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού κλάδου έδωσαν οι προσδοκίες ότι η «καυτή» οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερα μέταλλα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με πτώση 0,2% στις 1.035,4 μονάδες, ενώ ο μικρότερος δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 2.912,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Νοεμβρίου, κλείνοντας στις 11.152,92 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα