Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, βάζοντας φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εννέα ημερών, λόγω των πιέσεων που ασκούνται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις λεπτομέρειες γύρω από τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που δημοσιεύει ΕΚΤ.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,63%, μετά την πολυήμερη άνοδο η οποία τον οδήγησε χθες σε νεά υψηλα πέντε ετών. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,45%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,44%, o γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,63%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 1,52% και στο -1,11% βρίσκεται ο ιταλικός FTSE MIB.
Oι επενδυτές έχουν τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ σήμερα η οποία προχωρά στις ανακοινώσεις των κριτηρίων γύρω από τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, 128 στο σύνολό τους που αποτελούν το 85% του συνολικού τραπεζικού συστήματος της περιοχής, θα υποστούν ελέγχους οι οποίοι θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν 12 μήνες, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Οι μεγάλες τράπεζες θα υποβληθούν σε αξιολόγηση του κινδύνου, έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και σε stress test.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το όριο για τον δείκτη Core Tier 1 θα ανέρχεται στο 8%.Στην περίπτωση κεφαλαιακών ελλειμμάτων, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να τα καλύψουν με ιδιωτικές πηγές κεφαλαίων, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, και αν δεν μπορούν να καλυφθούν έτσι, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν «δημόσιοι μηχανισμοί ασφαλείας».
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι μπορεί τα stress tests να αποτελούν το πιο σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση, ωστόσο θα «χτυπήσουν» πολλές τράπεζες.
Όπως σημειώνει ο Κρις Σικλούνα, οικονομολόγος της Daiwa Capital, αν και οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ αποτελούν μία πρώτη προσπάθεια επίδειξης της αξιοπιστίας των ελέγχων των τραπεζών, η ουσία είναι αλλού. Εκτός εάν ενεργοποιηθεί η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, η οποία και θα προσθέσει στο δημοσιονομικό βάρος των αδύναμων χωρών του ευρώ, αυτή η προσπάθεια της ΕΚΤ για το έλεγχο της υγείας των τραπεζών δεν πρόκειται να «πείσει» περισσότερο την αγορά, από ότι οι προηγούμενςς προσπάθειές της.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη σημειώνει απώλειες πάνω του 1,5%, με την ισπανική Bankia να υποχωρεί 4,41%, την HSBC στο -1,7% και την Deutsche Bank στο -2,24%.
Στις υπόλοιπες μετοχές, οι μετοχές της ASOS υποχωρούν 2,2% παρά την αύξηση κατά 23% της κερδοφορίας της στο 12άμηνο, ενώ και μετοχές της STMicro υποχωρούν 5% μετά τις ζημιές που εμφάνισε στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου.