Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 07:01

AΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των chip για κομπιούτερ, όπως της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Shin-Etsu Chemical Co., μετά την ανακοίνωση της Lehman Brothers Holdings Inc., ότι η Intel Corp., ενδέχεται να γίνει πιο κερδοφόρα το 2005.

«Η βιομηχανία δεν έχει κακή εικόνα, εάν σκεφτεί κανείς την βελτίωση της ζήτησης και των δαπανών των εταιρειών», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 3,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν στοιχεία ότι η ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, ανακάμπτει και αυτό θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές των μετοχών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περίπου 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,9%, φθάνοντας στις 97,98 μονάδες, στις 12:23' μ.μ., ώρα Τόκυο, ενώ οδεύει να σημειώσει την πρώτη ανάκαμψη σε ετήσια βάση από το 1999.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 11.233,97 μονάδες. Η εταιρεία Shin-Etsu, θα δαπανήσει 200 δισ. γιέν (1,9 δισ. δολ.) προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή των καλυμάτων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στα chip των κομπιούτερ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Nihon Keizai». Η εταιρεία, είναι προμηθεύτρια της Intel.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε άνοδο για ένατη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα μήνα, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της BHP Billiton κινούντο ανοδικά, κλείνοντας ένα σεντ πάνω από τα υψηλότερα, παρά ποτέ, επίπεδα. Οι τιμές του χαλκού κινήθηκαν ανοδικά στη Ν. Υόρκη, καθώς φαίνεται, ότι η ζήτηση θα υπερβεί την παραγωγή.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi σημείωνε κέρδη, μετά την άνοδο των μετοχών της Hynix Semiconductor Inc. και την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην εταιρεία, καταστρατηγούν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου.

Ολοι οι δείκτες της περιφέρειας κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ.

Η άνοδος των μετοχών της Intel Corp., σε ποσοστό 3,5%, στην καθιερωμένη διαπραγμάτευσή τους στις ΗΠΑ, ώθησαν τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα