Γ. Μανιάτης: Διώκτης των επενδυτών ο Αλ. Τσίπρας

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 17:16
UPD:17:22
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών», σχολίασε ο κ. Μανιάτης (φωτογραφία αρχείου).

Την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, προκάλεσε η σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ.

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών», σχολίασε ο κ. Μανιάτης.

Επεσήμανε ακόμη ότι «αν προσδοκά ο κ. Τσίπρας διά της καταστροφής της χώρας να ανέβει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί ότι με αυτό τον τρόπο επενδύει στη δυστυχία των Ελλήνων».

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανιάτης υπενθύμισε ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει εκδόσει Κοινοτικές Οδηγίες από το 2009, στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, προκειμένου να επιτύχει την ολοκλήρωση της ευρωπαικής αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Οι οδηγίες αυτές, όπως είπε, προβλέπουν μεταξύ άλλων τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων Μεταφοράς από την Παραγωγή και την Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις.

Στόχος, διευκρίνισε ο υπουργός, είναι να υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς, να παύσει, δηλαδή, ο ΑΔΜΗΕ να είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει και την εισροή κεφαλαίων για την κάλυψη των αναγκαίων επενδύσεων ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τόνισε τέλος ότι οι επενδυτικές ανάγκες του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σε 2,5 δι ευρώ περίπου και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από τον ΑΔΜΗΕ ή την ΔΕΗ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα