Ε.Ε.: «Ανεπαρκή» τα μέτρα για τη συρρίκνωση του ελλείμματος

Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2004 13:41
UPD:15:32

ΑΝΕΠΑΡΚΗ για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 2,8% το 2005, χαρακτηρίζει η Κομισιόν τα μέτρα που αναγγέλθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο των υπουργών να αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για να διορθώσει το έλλειμμά της και καλεί το Συμβούλιο να αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις, ώστε να διορθωθεί το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της που εξέδωσε σήμερα, διαπιστώνεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, συνέχισε να επιδεινωνεται το 2004 σε αντίθεση με τις συστάσεις που της απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα αναμένει πως το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,3% του ΑΕΠ το 2004, έναντι 3% που ανέφεραν οι εκτιμήσεις των ελληνικών υπηρεσιών που κοινοποιήθηκαν το Μάρτιο στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

«Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί το 2004 με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Όφειλε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα, στο βαθμό μάλιστα που έχει το υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Joaquin Almunia, Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα.

Στις 5 Ιουλίου, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών απηύθυνε σύσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης, καλώντας την να θέσει τέρμα στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2005 το αργότερο με την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής ήδη από το 2004. Συνέστησε επίσης στις ελληνικές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταβολή του επιπέδου του δημόσιου χρέους. Τις κάλεσε, τέλος, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διορθωθούν οι ανεπάρκειες που διαπιστώθηκαν στον τομέα των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.

Η σύσταση που τής απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο έδινε στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 5 Νοεμβρίου για να αναλάβει αποτελεσματική δράση. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, τα μέτρα που εφάρμοσε η Ελλάδα δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος το 2004. Ανεξάρτητα από τις στατιστικές αναθεωρήσεις, η πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής συνέχισε να επιδεινώνεται υπό συνθήκες υψηλών ρυθμών οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλου, θετικού κενού παραγωγής. Ωστόσο, αυτό οφειλόταν εν μέρει σε υπερβάσεις δαπανών που συνδέονταν με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εκτίμηση της Επιτροπής δείχνει επίσης ότι παρόλο που τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2005 αντισταθμίζουν με το παραπάνω τη δημοσιονομική απόκλιση του 2004, δεν φαίνονται επαρκή για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα αναμένει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 112,1% το 2004, δηλαδή σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το 2003 (109,9%) και προβλέπει οριακή μόνο μείωση στο 111,9% το 2005. Οι σημαντικές προσαρμογές αποθεμάτων-ροών δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στους παράγοντες, εκτός του καθαρού δανεισμού, που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων του χρέους.

Όσον αφορά, τέλος, τα δημόσια στατιστικά στοιχεία, όπως εξηγείται στην προειδοποιητική επιστολή με την οποία κινήθηκε η διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας την 1η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ανεπάρκειες που αποδεικνύουν ότι απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση και ορθή παροχή των πληροφοριών.

Η Επιτροπή συμπέρανε συνεπώς ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τη σύσταση που τής απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7. Βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 8 της συνθήκης, όπως αποσαφηνίστηκε από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, η Επιτροπή υποχρεούται να συστήσει στο Συμβούλιο να διαπιστώσει επίσημα ότι η Ελλάδα δεν ανάλαβε αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή της σύστασής του βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα