Γιορτή στις αγορές

Και το πετρέλαιο σύμμαχος στο κλίμα
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:14

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτώση των τιμών του πετρελαίου διατήρησε το προεορταστικό ράλι στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με το δείκτη Dow Jones να διευρύνει τα κέρδη του με νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 1/2 ετών.

Τυπικά, οι μετοχές αποκομίζουν κέρδη στο τέλος του Δεκεμβρίου, με τους περισσότερους επενδυτές να στοιχηματίζουν σ' ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι, πριν επανέλθουν σε πτωτική τροχιά τις τελευταίες πέντε ημέρες του έτους και τις δύο πρώτες του Ιανουαρίου. Στις χθεσινές συναλλαγές, ευεξία στην ψυχολογία των επενδυτών και κλίμα ανακούφισης δημιούργησε η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από ένα δολάριο και η ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, με τον S&P 500 να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2001, μία ημέρα αφότου ο Dow Jones εκτοξεύθηκε σε επίπεδα που δεν είχε αγγίξει από τον Ιούνιο του 2001.

Για το τρέχον έτος, ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 8,8%, με τα περισσότερα κέρδη να σημειώνονται το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αγορά ανέκαμψε σε υψηλότερα επίπεδα αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων θέρμανσης που οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα. Επίσης, τα στοιχεία για ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνέβαλαν στο σκηνικό ευφορίας της αγοράς. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 56,46 μονάδες, ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 10.815,89 μονάδες. Με άνοδο 6,12 μονάδων, ποσοστό 0,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasadaq, φθάνοντας στις 2.157,03 μονάδες.

Με ταχύτερο ρυθμό ανόδου κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, λόγω ευφορίας στη Wall Street και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι αγορές αναμένουν συνέχιση του τρέχοντος εποχικού ράλι και το νέο έτος, αλλά οι απόψεις διίστανται για τη διάθεση των επενδυτών για το εάν θα επιλέξουν να τηρήσουν μια στάση αμυντική, ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο ή θα προτιμήσουν μια προσανατολισμένη στην ανάπτυξη στρατηγική. Ο δείκτης FTSEufirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε στις 1.041,5 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,9% στις 2.937,7 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,75%, στις 11.209,44 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα