Ρωσία: Στην Rosneft το μεγαλύτερο τμήμα της Yukos

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, Alexander Stepanenko, μετέδωσε το Interfax
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2004 08:45
UPD:08:59

Η ΚΡΑΤΙΚΗ εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, OAO Rosneft, αγόρασε το τμήμα της μεγαλύτερης εξαγωγού πετρελαίου της χώρας, Yukos Oil. Co., που βγήκε σε πλειστηριασμό, στις 19 Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Alexander Stepanenko. Η αγορά, είχε γίνει νωρίτερα γνωστή, αλλά όχι επισήμως.

«Η Rosneft αγόρασε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες το 100% της Baikal Finance Group», ανέφερε ο Stepanenko, ενώ η αγορά έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου της Rosneft να μετατρέψει την εταιρεία σε μία ισορροπημένη εταιρεία στον κλάδο της ενεργείας, με την ανάπτυξη της παραγωγής στη Σιβηρία, στη Ρωσική Απω Ανατολική και την Ευρωπαϊκή Ρωσία.

Η Baikal Finance Group, της οποίας οι ιδιοκτήτες παραμένουν άγνωστοι, αγόρασε το μεγαλύτερο τμήμα παραγωγής πετρελαίου της Υukos, OAO Yuganskneftegaz, αντί του ποσού των 9,34 δισ. δολ. Η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στον πλειστηριασμό, προκειμένου να εισπράξει μέρος των 23 και πλέον δισ. δολ., που οφείλει η εταιρεία από φόρους στο κράτος.

Η πώληση του τμήματος της Yukos στην Rosneft, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση του ελέγχου στην κυβέρνηση, κάτι που τροφοδοτεί τις ανησυχίες, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σφίγγει τον κλοιό στις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Τον Σεπτέμβριο, o Putin συμφώνησε στην εξαγορά της Rosneft, από την κρατική OAO Gazprom.

«Είναι Ηλίου φαεινότερο το τι συμβαίνει», ανέφερε ο Richard Mintz, ένας εκ των εκπροσώπων της Yukos, σε τηλεφωνική του συνέντευξη, ενώ οι τηλεφωνικές κλήσεις στα γραφεία της Rosneft, για κάποιο σχετικό με την αγορά, σχόλιο, δεν απαντήθηκαν.

Η Yukos αντιτίθεται στον υπολογισμό των φόρων που οφείλει και στην πώληση του μεγαλυτέρου τμήματός της, από τη ρωσική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, ότι αυτή ήταν παράνομη, αλλά έγινε από την επιθυμία του προέδρου Putin, να τιμωρήσει τον πρώην επικεφαλής της, Mikhail Khodorkovsky, λόγω της πολιτικής τους αντίθεσης. Την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 11 του νόμου περί πτωχεύσεων στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο του Χιούστον και η δικαστής Letitia Z Clark, ενέκριναν την αίτηση της Yukos και αποφάσισε να εμποδίσει την Gazprom και τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Deutsche Bank AG, να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Η Gazprom, παρακολούθησε τον πλειστηριασμό, ενώ η μόνη πλειοδότρια ήταν η Baikal. Το τμήμα Yuganskneftegaz της Yukos, ελέγχει το 11% των προμηθειών πετρελαίου της Ρωσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα