Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 12:15
UPD:12:22
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικτά πρόσημα και σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αναμονής πληθώρας ανακοινώσεων στοιχείων για την αμερικάνικη οικονομία αυτή την εβδομάδα, και κυρίως του δείκτη ανεργίας που ανακοινώνεται αύριο, ενώ οι προσδοκίες ότι η Fed θα καθυστερήσει την αλλαγή πολιτικής της και το γνωστό tapering,  συνεχίζουν να κρατούν την όρεξη για ρίσκο «ζωντανή».

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 συνεχίζει ανοδικά για όγδοη συνεδρίαση και ενισχύεται 0,15% , ενώ νωρίτερα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται 0,15%, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,28%,  ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει απώλειες 0,19% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,27%.

Οι αγορές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, με βάση τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και μια πιθανή καθυστέρηση στην σταδιακή μείωση των μέτρων τόνωσης της Federal Reserve, όπως σημειώνει ο Άγκους Γκλούσκι, διευθύνων σύμβουλος της White Funds Management.

 Όπως προσθέτει, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει να κάνει πολλή δουλειά σχετικά με το ζήτημα του χρέους και τον προϋπολογισμό, το 2014 έρχεται με αυξημένη την πιθανότητα για συγχρονισμένη ανάκαμψη στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Εκτός από τα αποτελέσματα κερδοφορίας που συνεχίζονται , αυτή την εβδομάδα έρχεται ένας κατακλυσμός ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ , μετά την καθυστέρηση που οφείλεται στη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, με τα κυριότερα να αναμένονται αύριο από το μέτωπο της αγοράς εργασίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως με δεδομένη την επίδραση του shutdown, η Fed θα καθυστερήσει πιθανότατα οποιαδήποτε μείωση προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Το μεγαλύτερο ενδιασφέρον της αγοράς θα στραφεί στα στοιχεία της αγοράς εργασίας που ανακοινώνονται αύριο και που αναμένεται να δείξουν σταθεροποίηση της ανεργίας το Σεπτέμβριο στο 7,3%, όπως σημειώνει η Έμιλι Νικόλ,  οικονομολόγος της Daiwa Capital.

Στο μέτωπο των μετοχών, ξεχωρίζει η μετοχή της Royal Philips με άνοδο 6,28% μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου όπου ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών.

Ράλι της τάξης του 8,21% καταγράφει η μετοχή της Akzo Nobel μετά τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που έδειξαν ότι η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία .

Η μετοχές της SAP, του κλάδου της πληροφορικής, σημειώνουν άνοδο 4,73%, μετά την ανκοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας γ’ τριμήνου που έδειξαν 23% αύξηση στα καθαρά κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα