Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίσω στην δουλειά και ο χρυσός στην ουδέτερη ζώνη

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:44
UPD:11:53
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως ενισχύθηκαν σημαντικά με υψηλά πενταετίας όπως και τα ομόλογα με το “tapering” να καθυστερεί, ενώ τα εμπορεύματα από την άλλη μεριά κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη εβδομάδα στην σειρά οδηγούμενα κυρίως από την πορεία των πολύτιμων μετάλλων.

Του Ole Hansen, Head of Commodity Strategy

Οι ΗΠΑ απέφυγαν τα χειρότερα με μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην Ουάσινγκτον με την λύση που προωθήθηκε να αναβάλει και όχι να λύνει τόσο το θέμα του προϋπολογισμού όσο και αυτό του χρέους.  Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως ενισχύθηκαν σημαντικά με υψηλά πενταετίας όπως και τα ομόλογα με το “tapering” να καθυστερεί, ενώ τα εμπορεύματα από την άλλη μεριά κινήθηκαν ανοδικά για δεύτερη εβδομάδα στην σειρά οδηγούμενα κυρίως από την πορεία των πολύτιμων μετάλλων.

Οι ακόμη άγνωστες συνέπειες του “shutdown” της οικονομίας των ΗΠΑ οδήγησε στην καθυστέρηση των προσδοκιών για το “tapering” με αυτές να τοποθετούνται το 2014 και το δολάριο να παραπαίει ακουμπώντας το χαμηλότερο επίπεδο του στην ισοτιμία του με το Ευρώ από τον Φεβρουάριο. Και παρόλο που το δολάριο δεν θα χάσει την θέση του σαν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων, είναι πιθανόν να προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τον τρόπο αντιμετώπισης του στο μέλλον.

Ο δείκτης εμπορευμάτων DJ-UBS κινήθηκε υψηλότερα για δεύτερη εβδομάδα στην σειρά ενώ ο δείκτης ενέργειας S&P GSCI υποχώρησε για πρώτη εβδομάδα τις τελευταίες τρεις. Την καλύτερη απόδοση σημείωσαν τα πολύτιμα μέταλλα όπου βρήκαν στήριξη από το πτωτικά κινούμενο δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων. Ο τομέας της ενέργειας παρουσιάστηκε διχασμένος ανάμεσα στα υποστηρικτικά στοιχεία από την Κινεζική οικονομία από την μία μεριά και την γενικότερη αβεβαιότητα στην ζήτηση από την άλλη μεριά.

Ο χρυσός πίσω στην ουδέτερη ζώνη με τους short sellers να τιμωρούνται

Ο χρυσός κατάφερε να ανακάμψει μετά από την αδύναμη θέση που βρέθηκε ύστερα και από τα νέα για την συμφωνία που επετεύχθη στην Ουάσινγκτον. Ο χρυσός διαπραγματευόταν χαμηλότερα ενώ η ενίσχυση που παρουσίασε μετά την επίτευξη της συμφωνίας προήλθε από την κάλυψη των θέσεων “short” στην αγορά αλλά και από το αδύναμο δολάριο. Επιπλέον στήριξη ήρθε και από το γεγονός ότι η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και θα λήξει τον Ιανουάριο. Αυτό δημιούργησε με την σειρά του αυξημένες προσδοκίες ότι το “tapering” θα καθυστερήσει με την οικονομική αβεβαιότητα να συνεχίζεται στο μεσοδιάστημα.

Η πτωτική πορεία του χρυσού έσπασε από την απότομη ανάκαμψη κάτι που μας οδηγεί σε μια βραχυχρόνια πορεία ενδεχομένως μεταξύ των USD 1,290/oz και USD 1,343/oz. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται στο κατά πόσο οι επενδύσεις θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν στον χρυσό. Τέτοιου είδους επενδυτικές ροές θα εξαρτηθούν από τις προβλέψεις των επενδυτών για το που θα κινηθούν πληθωρισμός, αποδόσεις ομολόγων και οικονομική δραστηριότητα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις να εξακολουθούν να δείχνουν ομαλοποίηση των επιτοκίων. Σε αυτή την βάση βλέπουμε  βραχυπρόθεσμη πλάγια κατεύθυνση για τον χρυσό με οποιαδήποτε ανοδική πορεία από τα σημερινά επίπεδα να θεωρείται ευκαιρία πώλησης, κάτι που θα περιορίσει την δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του από τα σημερινά επίπεδα.

Το ρίσκο σε αυτές τις προσδοκίες πιθανόν να προέρχεται από μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών τις ερχόμενες εβδομάδες κάτι που θα μπορούσε με την σειρά του να οδηγήσει σε μια επ’ αόριστον ποσοτική χαλάρωση.

Αλλά αν δεν δούμε μια σημαντική αρνητική αντίδραση στις αγορές μετοχών, ο χρυσός πιθανόν να μην βρει στήριξη για να προκαλέσει τα βασικά επίπεδα στήριξης πάνω από τα USD 1,433/oz και USD 1,525/oz.

Η ανάπτυξη στην Κίνα παρέχει στήριξη στο πετρέλαιο

Η αγορά πετρελαίου περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες της με τα σημάδια ανάπτυξης στην Κίνα, το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, να ενισχύονται κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αυτό το γεγονός κατέστειλε κάποιες ανησυχίες για την ικανότητα της Κίνας να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της — κάτι στο οποίο οι αγορές πετρελαίου δίνουν μεγάλη σημασία με την χώρα να παραμένει η μοναδική και μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της ζήτησης πετρελαίου.

Κοιτάζοντας μπροστά, η ανοδική κίνηση φαίνεται περιορισμένη και διατηρούμε μια ουδέτερη προς πτωτική βραχυπρόθεσμη προοπτική τόσο για το Brent όσο και για το WTI με οποιαδήποτε σημαντική ανοδική κίνηση πιθανόν να παρουσιαστεί εξαιτίας ανανέωσης στις πωλήσεις τόσο από ρευστοποιήσεις θέσεων αγοράς για αντιστάθμιση όσο και για κερδοσκοπία.

Η επαναλειτουργία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να οδηγήσει και στην επιστροφή της εβδομαδιαίας έκθεσης από την επιτροπή Commodity Futures Trading Commission στις ΗΠΑ η οποία και δίνει μια γενική επισκόπηση των θέσεων που πήραν στην αγορά πετρελαίου hedge funds και άλλοι μεγάλοι επενδυτές.

Το Brent παρέμεινε κολλημένο γύρω στα USD 110/barrel ενώ το WTI crude συνέχισε να βρίσκει στήριξη γύρω στα USD 100/barrel, επίπεδο το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει περαιτέρω υποχώρηση γύρω στα USD 98/barrel.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα