DailyFx.gr: Πως κινείται το USD μετά τη λύση στην Αμερική

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 09:17
UPD:29/10/2013 16:47

Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο αντέδρασαν κατ’ αυτό τον τρόπο οι αγορές την περασμένη εβδομάδα και αντί να στηρίξουν το δολάριο μετά τη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, το πίεσαν έναντι των βασικότερων νομισμάτων. Οι αγορές δεν αντέδρασαν περιέργα όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν. Απλά το είχαν προβλέψει.

Γιατί το USD πιέστηκε μετά την συμφωνία;

Η απάντηση όπως έχουμε αναφέρει από την Πέμπτη, βρίσκεται στο γεγονός πως οι επενδυτές είχαν «αγοράσει» την αισιοδοξία για την πιθανή συμφωνία σχεδόν μία εβδομάδα πριν. Η αποτίμηση με λίγα λόγια της αύξησης του ‘debt ceiling’ των ΗΠΑ είχε ήδη γίνει από την αγορά, η οποία δεν πίστεψε ούτε μια στιγμή ότι η Αμερική θα πτωχεύσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέχρι την Τετάρτη αργά το βράδυ, τα χαρτοφυλάκια του χρυσού δέχονταν ισχυρές πιέσεις.

Τι περιμένουμε τώρα;

Η ευρύτερη εικόνα για την Αμερική όσον αφορά το debt ceiling έχει δοθεί στο άρθρο μου με τίτλο: «H συμφωνία στις ΗΠΑ επετεύχθη – Και τώρα τι;» αλλά εδώ θα ήθελα να σταθούμε στο USD. Το δολάριο συνεχίζει να συγκεντρώνει την διάθεση ρίσκου, μόνο που τις τελευταίες 3 ημέρες η διάθεση αυτή ήταν αρνητική. Τα ράλι στο EUR/USD και GBP/USD δεν είχαν τυχαία μεγάλη συσχέτιση. Και αν στην Αγγλία είχαμε πολύ καλύτερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα, στην ΕΖ δεν υπήρχε κάποιο νέο να βαραίνει σε αγορές EUR έναντι του USD. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το δολάριο "έδιωξε" τους επενδυτές και το έστειλε στα χαρτοφυλάκια της στερλίνας και του ευρώ.

Το συναίσθημα στα trading floors ακολούθησε την φράση: «H συμφωνία στις ΗΠΑ επετεύχθη – Και τώρα τι;». Ουδέποτε οι αγορές πίστεψαν ότι η Αμερική θα κάνει default, -από την άλλη μεριά όμως- δεν θα πέρναγε απαρατήρητο το γεγονός ότι το ‘shutdown’ 16 ημερών θα κοστίσει στο 4ο τρίμηνο του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Προσοχή όμως. Το ρίσκο όσον αφορά το USD θα μπορούσε να “γυρίσει” το ίδο γρήγορα ξανά, καθώς έχουμε δυο ανακοινώσει NFP* σε διάστημα 3 εβδομάδων (22/10 για τον Σεπτέμβριο και 08/11 για τον Οκτώβριο).

* NFP: Non-farm payrolls ή αλλιώς νέες θέσεις εργασίας εκτός του γεωργικού τομέα των ΗΠΑ. Ουσιαστικά αποτελεί το 80% των νέων θέσεων εργασίας και αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας της Αμερικής. Θετική ανακοίνωση φέρνει καλά νέα για το USD, καθώς συμβάλει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς