Πάνω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 13:32
UPD:13:38
REUTERS/LISI NIESNER

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα ο χρυσός, στον απόηχο της συμφωνίας στην Ουάσινγκτον.

Αυτή τη στιγμή, το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει άνοδο 1,94% στα 1.307,4 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα,  είχε αγγίξει και τα 1.320 δολάρια.

Ανοδικά κινείται και το συμβόλαιο του ασημιού κατά 1,74%, ενώ απώλειες 0,74% κατάγραφει το συμβόλαιο του χαλκού.

Η συμφωνία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, προσφέρει απλά έναν προσωρινό «επίδεσμο» στην δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, και «έσβησε» το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ωστόσο δεν λύνει το μακπρόθεσμο σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ο οίκος S&P υπολογίζει πως το shutdown «αφαίρεσε» 24 δισ. δολάρια απο την αμερικάνικη οικονομία, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, η αυξημένη αβεβαιότητα η οποία πιέζει την οικονομία, θα οδηγήσει τη Fed να διατηρήσει για περισσότεορ διάστημα την τρέχουσα πολιτικής της και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Από την 1η Οκτωβρίου, την ημερομηνία όπου ξεκίνησε το shutdown στις ΗΠΑ, ο χρυσός έχει υποχωρήσει 4% καθώς απέτυχε να λειτουργήσει ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, τη στιγμή που και οι εκροές από τα ETFs χρυσού συνεχίστηκαν.

Σε ότια αφορά τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου, όπως επισημαίνει και η ΑΝΖ, η επενδυτική ψυχολογία γύρω από το χρυσό παραμένει bearish και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εκείνοι οι παράγοντες που θα τον οδηγήσουν υψηλότερα.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα