Citi: Oι ΗΠΑ απέφυγαν την καταστροφή, χωρίς όμως να λύσουν το πρόβλημα

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 12:10
UPD:12:14
EPA/JIM LO SCALZO

Η συμφωνία στο Κογκρέσο απλά μεταφέρει τον άμεσο κίνδυνο λίγους μήνες μακριά, γι αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη αισιοδοξία, τονίζει ο επικεφαλής  στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citi.

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέληξαν σε συμφωνία πριν την λήξη της προθεσμίας και η αισιοδοξία για το deal να έστειλε χθες τις αγορές και πάλι κοντά σε πολυετή υψηλά, ωστόσο, ο Τομπάιας Λέβκοβιτς, επικεφαλής  στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citi, προειδοποιεί ότι η αποφυγή της καταστροφής δεν πρέπει να συγχέεται με τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος  της  χώρας.

Η συμφωνία στο Κογκρέσο απλά μεταφέρει τον άμεσο κίνδυνο λίγους μήνες μακριά, γι αυτό και δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη αισιοδοξία, όπως τονίζει.

Η Ουάσινγκτον απλά «κλώτσησε το τενεκεδάκι παρακάτω», χωρίς τελικά να αντιμετωπίζονται οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές ανισορροπίες . Η καθυστέρηση της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων  από την Fed, σε συνδυασμό με το «κρύψιμο»της διαμάχης στην Ουάσιγκτον κάτω από το χαλί μέχρι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, θα κρατήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών σε πίεση, τη στιγμή που τα risk premiums παραμένουν υψηλά, όπως σημειώνει ο Λέβκοβιτς.

Στους επενδυτές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και είναι δύσκολο αυτές οι... μη - αποφάσεις να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη γενικότερα από εδώ και στο εξής, αφού το μόνο που έκαναν είναι να ανακουφίσουν την αγορά ότι αυτή τη στιγμή απλά απέφυγε την καταστροφή.

Ο αναλυτής υπογραμμίζει πως  δεν μπορεί κανείς να πιστεύει ότι τα πράγματα πραγματικά έχουν στραφεί προς το καλύτερο στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απλά απέφυγαν τα χιερότερα, όπως επισημαίνει. Η μακροπρόθεσμη αύξηση των κρατικών δαπανών θα αποδειχθεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ, και αυτό δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος για τους νομοθέτες .

EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

Η απόφαση της Γερουσίας να τερματίσει τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους δεν αντιμετωπίζει πραγματικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο μέτωπο των δαπανών, όπως αυτές που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη.

Όπως καταλήγει ο Λέβκοβιτς, για όσο διάστημα τα μακροπρόθεσμα προβλήματα των ΗΠΑ παραμένουν άλυτα, οι αγορές δεν πρόκειται να ησυχάσουν.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα