Στις Βρυξέλλες ο καναδός πρωθυπουργός για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 06:45
UPD:08:16
REUTERS/CHRIS WATTIE

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σε μια προσπάθεια να σφραγίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε..

«Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της CETA», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του καναδικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο κ. Χάρπερ θα επιστρέψει στον Καναδά την Παρασκευή

Πηγές αναφέρουν ότι τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, που αφορούν τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να εγκριθούν από τις επαρχίες του Καναδά και από τις χώρες της Ε.Ε. για να προχωρήσει η υπογραφή της.

Ο k. Χάρπερ και ο k. Μπαρόζο έγραψαν νωρίτερα στους λογαριασμούς τους στο twitter ότι γρήγορα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Το τελευταίο σημείο διαφωνίας μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. ήταν η αυξηση του ποσοστού εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά από 4% στο 8% .

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων του Κεμπέκ διαμαρτύρονται έντονα, καθώς το τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει την άνευ ορίων εξαγωγή κρέατος από τον Καναδά στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό του ποσοστού εισαγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων από την Ε.Ε. στον Καναδά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα