Οι αγορές μετρούν το κόστος

Πτώση για ασφαλιστικό, τουριστικό κλάδο
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:08:57

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» οδήγησε τα διεθνή χρηματιστήρια το χάος που προκάλεσε το ασιατικό τσουνάμι, καθώς έπληξε μετοχές εταιρειών του ασφαλιστικού και τουριστικού κλάδου και δημιούργησε ανησυχίες για την καταβολή μεγάλων αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Η πτώση μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου άσκησε πιέσεις στα αμερικανικά blue chips, με αποτέλεσμα να χάσουν τα αρχικά τους κέρδη και να οδηγήσουν τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι επενδυτές αγνόησαν τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 6% περίπου, η οποία αντισταθμίσθηκε από τις αναφορές για ισχυρές πωλήσεις στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου από αλυσίδες λιανικής.

Η μετοχή της ιστοσελίδας ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon.com Inc. ενισχύθηκε κατά 6,7%, μετά την ανακοίνωση για ημερήσιο ρεκόρ πωλήσεων την περίοδο με τη μεγαλύτερη καταναλωτική δραστηριότητα.

Οι μετοχές εταιρειών του ασφαλιστικού κλάδου δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, λόγω ανησυχιών για το ενδεχόμενο μεγάλων αποζημιώσεων, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι του ισχυρότερου σεισμού των τελευταίων 40 ετών στην Ασία, το οποίο σκότωσε πάνω από 22.000 ανθρώπους.

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν το εορταστικό πρωτοχρονιάτικο ράλι αλλά εκτιμούν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη, εν όψει του νέου έτους.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.776,13 μονάδες μειωμένος κατά 0,47% και ο Nasdaq στις 2.154,22 σημειώνοντας πτώση 0,30%.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Ασία ταρακούνησε και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω των επιπτώσεων που αναμένεται να επιφέρει σε τουριστικές και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η μετοχή του ξενοδοχειακού ομίλου Club Mediterrannee υποχώρησε κατά 1,4%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι όλοι οι πελάτες που διέμεναν στα πλημμυρισμένα θέρετρα του είναι ασφαλείς.

Η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρείας Municg Re υποχώρησε κατά 1,5%, μετά τη δήλωσή της ότι είναι πρόωρο να ανακοινώσει εκτιμήσεις για καταστροφές που προκλήθηκαν από το σεισμό στην Ινδονησία- νησί της Σουμάτρα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών μετοχών υποχώρησε 0,14% στις 1.040,78 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,23% στις 2.944,16 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε ο δείκτης Nikkei στις 11.362,35 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟY



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα