Άνοδος για το δολάριο, σταθεροποιητικές τάσεις στο ευρώ

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 12:53
UPD:14:05
REUTERS/SUKREE SUKPLANG

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν, λόγω των προσδοκιών για συμφωνία άμεσα, σε ό,τι αφορά την «οροφή» του χρέους των ΗΠΑ, ενώ το ευρώ κινείται χωρίς έντονες διακυμάνσεις.

Aν και αγορά ανέμενε λύση στο πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ χθες και δεν ήρθε, η είδηση ότι η Γερουσία αναμένεται σήμερα τελικά να συμφωνήσει στην παράταση της δανειακής ικανότητας της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, και να δώσει τέλος στο shutdown, ενθάρρυνε την επενδυτική ψυχολογία.

‘Ετσι, αν και το δολάριο έχασε τα κέρδη του μόλις έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε περίπτωση για συμφωνία χθες, η αντίδραση αποδείχθηκε βραχύβια και σήμερα το αμερικάνικο νόμισμα καταφέρνει να ισχυροποιηθεί και πάλι, παρά και την προειδοποίηση της Fitch .

Το δολάριο ενισχύεται 0,4% έναντι του γεν, στο 98,55, μετά την πτώση του στο 97,99 χθες.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, το δολάριο ενισχύεται 0,2% στο 0,9144, ενώ ο δείκτης του δολαρίου έναντι του καλαθιού των βασικών νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 0,1% στις 80,539 μονάδες, μετά την άνοδο του χθες το πρωί στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο της τάξης του 0,06% στο 1,3531 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με την Κάθυ Λίεν, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος της BK Asset Management, το δολάριο δεν αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω σημαντική πώση, της τάξης του 5-10%, ακόμα και εάν περάσει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Εάν το Κογκρέσο καταφέρει να περάσει νόμο για την αύξηση του ορίου του χρέους και να «ξανανοίξει» την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα, υπάρχει ακόμα αρκετός χόνος για να αποφευχθεί το default, όπως τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα