Πτωτικές τάσεις στην Wall Street

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 16:48
UPD:16:49
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Πτωτικές τάσεις κυριαρχούν στην Wall Street, καθώς αν και η αισιοδοξία συνεχίζεται πως θα υπάρξει σύντομα λύση στο αδιέξοδο των ΗΠΑ και θα λήξει το shutdown που μπαίνει στην 15η ημέρα του, τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τη Citigroup φρενάρουν κάπως την επενδυτική διάθεση.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0.42%, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 0.38% και ο Nasdaq σημειώνει απώλειες της τάξης του 0.17%.

Οι ηγέτες της αμερικανικής Γερουσίας και από τις δύο πλευρές, δήλωσαν χθες αισιόδοξοι πως η επίτευξη μιας συμφωνίας για την αύξηση της «οροφής» του χρέους και της λήξης του shutdown, είναι πολύ κοντά, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώνει τη συνάντησή του με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να δώσει έτσι περισσότερο στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, σε περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται, η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών αρχικά θα είναι παρόμοια με αυτή της κατάρρευση; της Lehman Brothers το 2008, όπου οι κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν στην συνέχιση της παροχής άφθονης ρευστότητα,  διευκόλυναν την δανειοδότηση και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, καθησυχαστική εμφανίζεται η Capital Economics, αφού όπως τονίζει σε σημερινό της note, ακόμη και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και οδηγηθεί σε default, δεν αναμένεται να υπάρξει πανικός στην αγορά ομολόγων.

Οποιαδήποτε χρεοκοπία για τις ΗΠΑ, θα είναι προσωρινή, προσθέτει και υπογραμμίζει πως αναμένονται καθησυχαστικές κινήσεις και από τους οίκους αξιολόγησης και τις ρυθμιστικές αρχές, και έτσι η πτώση των τιμών των ομολόγων θα είναι περιορισμένη. Οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων θα βρουν επίσης στήριγμα από μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και από τις αγοραστικές κινήσεις της Fed, όπως καταλήγει.

Η μετοχή της Citigroup υποχωρεί 1,45% καθώς τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα απογοήτευσαν την αγορά, λόγω της μείωσης των εσόδων στο trading ομολόγων.

Πτώση 0,15% καταγράφει η μετοχή της Coca-Cola παρά την ανακοίνωση αύξησης κερδών γ’ τριμήνου χάρη στην ενίσχυση των πωλήσεων αναψυκτικών, η οποία βοήθησε στην εξάλειψη του αρνητικού αντίκτυπου από τις πιέσεις στη διεθνή οικονομία.

Η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύεται 1,75% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα και μετά την αύξηση των εκτιμήσεων της εταιρείας για τα κέρδη του συνόλου του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα