Άνοδος στο δολάριο, σταθερά το ευρώ

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 12:46
UPD:13:16
REUTERS/ROMEO RANOCO

Ανοδικά κινείται και σήμερα το αμερικάνικο δολάριο, αγγίζοντας νωρίτερα το υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του γεν, καθώς τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον δείχνουν ότι μία συμφωνία για το τέλος του μερικού shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποφυγή της χρεοκοπίας , είναι πολύ κοντά.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kιοσούκε Σουζούκι, η υπερβολική απαισιοδοξία γύρω από τις ΗΠΑ, έχει περιοριστεί πλέον, και οι επενδυτές έχουν αρχίσει και κτίζουν long θέσεις στο δολάριο.

Οι κινήσεις στα βασικά νομίσματα σήμερα είναι περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το δολάριο Αυστραλίας το οποίο εκτοξεύεται σε υψηλά τεσσάρων μηνών, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που έδειξαν ότι δεν αναμέναται μείωση των επιτοκίων στο επόμενο διάστημα.

Το δολάριο χτύπησε νωρίτερα τα υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του γεν, στο 98,71 και αυτήν την ώρα έχει σταθεροποιηθεί στο 98,5, απέχοντας αρκετά από τα χαμηλά δύο μηνών που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, στο 96,55.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού των βασικών νομισμάτων, σταθεροποιείται στο 80,329, ανακάμπτοντας από το 80,126 που άγγιξε χθες και κρατώντας απόσταση από το χαμηλό οκτώ μηνών που σημείωσε στις αρχές του μήνα, στο 79,627.

Το ευρώ κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα και στο 1,3504 με απώλειες της τάξης του 0,4%.

Σύμφωνα με την Commerzbank, στο βραχυπρόθεσμο διάστημα το δολάριο θα μπορούσε να δει ένα σημαντικό ράλι έναντι του ευρώ, εάν το Κογκρέσο καταλήξει σε συμφωνία, και αυτό εν μέρει θα οδηγηθεί από τις υπερβολικές τοποθετήσεις που έχουν γίνει πλεόν στο ευρώ.

Όπως εξηγεί, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της CFTC, δείχνoυν ότι οι long θέσεις στο ευρώ έχουν ξεπεράσει τα υψηλά του 2011 και αγγίζουν πλέον τα επίπεδα του 2007. Αυτό δείχνει ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις είναι πλέον ευάλωτες σε μία αλλαγή της τάσης και  σε περίπτωση που υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός στο Κογκρέσο, η πίεση που θα ασκηθεί στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα είναι σημαντική. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα