Επιστροφή στα κέρδη για τις μετοχές

Καταναλωτικό στήριγμα
Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:09:53

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ τα κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ στα ανώτερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου, ενώ οι μετοχές στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα των 2 1/2 ετών.

Το επενδυτικό κλίμα έδειξε σημάδια ανάκαμψης στις χθεσινές συναλλαγές στον απόηχο των θετικών αναφορών για βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, γεγονός που αποδόθηκε στην προεορταστική ευφορία που προκάλεσε η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Οι μετοχές ανέκτησαν μέρος των προσφάτων απωλειών τους, ακόμη και αν το δολάριο υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρώ και οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη από το Conference Board ήταν υπερβολικά ισχυρά, υπερβαίνοντας προβλέψεις αναλυτών και η εξέλιξη αυτή ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στη γενικότερη εικόνα της αγοράς.

Για δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση, οι μετοχές εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου και ομίλων που παρέχουν σεισμική τεχνολογία σημείωσαν ράλι, μετά την καταστροφή του Σαββατοκύριακου στη νοτιοανατολική Ασία.

Η μετοχή της ιστοσελίδας ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon.com Inc. ενισχύθηκε κατά 5,7%, μετά την αναβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης Bear Stearns. Η δεικτοβαρής μετοχή Pfizer έδωσε ώθηση στο δείκτη S&P 500 με άνοδο 1,7%. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 9%, ο Dow Jones είναι υψηλότερα κατά 3,7% και ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 8,2%. Τα περισσότερα κέρδη προέκυψαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.854,54 μονάδες αυξημένος κατά 0,73% και ο Nasdaq στις 2.177,19 με κέρδη 1,07%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 χρόνων, με πρωτοπόρους στην άνοδο τις μετοχές τεχνολογίας.

Η ανακοίνωση στοιχείων για αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου πυροδότησε αισιοδοξία για τους ρυθμούς αύξησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 1.042,16 μονάδες, 2 μονάδες χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλότερα των τελευταίων 29 μηνών και οδεύει προς το τέλος του έτους με κέρδη πάνω από 8%. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 2.955,11 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα