Μπασιάκος: Στα 565,32 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα στην Ε.Ε. στην 5ετία

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2004 20:04

Στα 565,32 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η χώρα μας στην Ε.Ε. την τελευταία πενταετία, ενώ εκκρεμεί η επιβολή νέου προστίμου 110-130 εκατ. ευρώ, για κακή εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, για ανεπαρκείς ελέγχους, υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, στους τομείς του ελαιολάδου, των οπωροκηπευτικών, του βαμβακιού, των αροτραίων καλλιεργειών, των αιγοπροβάτων, του κρασιού, της σταφίδας, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των μεταποιημένων ροδακίνων, της βιομηχανικής ντομάτας, του ΟΣΔΕ, της πρόωρης συνταξιοδότησης κ.α.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, με αφορμή τα αιτήματα που διατυπώνουν βαμβακοπαραγωγοί για καταβολή εθνικών ενισχύσεων.

«Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η χώρα να ταλαιπωρείται, να διασύρεται και να υφίσταται σημαντική οικονομική αιμορραγία, που πρέπει επιτέλους, μετά από 23 χρόνια ένταξης στην Ε.Ε. να σταματήσει. Kαταντά δε προκλητική η εξέλιξη αυτή για τους πολίτες.

Είναι προφανές ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων ορισμένων ανεύθυνων πλευρών για καταβολή εθνικών ενισχύσεων θα είχε ως συνέπεια την επιβολή στη χώρα μας υψηλότερων κοινοτικών προστίμων και θα αποδυνάμωνε το διαπραγματευτικό μας επιχείρημα στην Ε.Ε. τώρα που συζητούνται κρίσιμα θέματα κοινοτικών ενισχύσεων. Ενώ είναι γνωστό ότι οι αγρότες μας εισπράττουν ετησίως κοινοτικές ενισχύσεις ύψους 1,100 τρισ. δρχ. που αποτελούν περίπου το μισό του αγροτικού εισοδήματός τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα