Νουαγιέ: «Βίαιες αναταράξεις» από μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 09:38
UPD:09:41
EPA/CHRIS KLEPONIS

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα είχε μια στάση πληρωμών στις ΗΠΑ κρούει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, προβλέποντας «εξαιρετικά βίαιες αναταράξεις» στο σύνολο των χρηματαγορών του πλανήτη.

«Αν επρόκειτο να έχουμε (...) ένα ατύχημα στο αμερικανικό χρέος, αυτό θα αποτελούσε, όπως είπε το ΔΝΤ, έναν κεραυνό για τις χρηματαγορές, θα προκαλούσε εξαιρετικά βίαιες και βαθιές παγκόσμιες αναταράξεις», αναφέρει ο Νουαγιέ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro.

Σύμφωνα με τον γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, η ανακοίνωση της Ομάδας των Είκοσι (G20), η οποία συνεδρίασε αυτό το Σαββατοκύριακο και κάλεσε την Ουάσιγκτον να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, είχε στόχο «να κάνει την αμερικανική κοινή γνώμη να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα από ένα μπλοκάρισμα τέτοιου τύπου».

Ο Νουαγιέ προειδοποιεί πως ένα μπλοκάρισμα διαρκείας της αμερικανικής κυβέρνησης θα επέφερε «μείωση της εμπιστοσύνης και αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό θα αποτελούσε σοβαρή τροχοπέδη για την αμερικανική ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι, αν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει σε αύξηση του ορίου του χρέους πριν από τις 17 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν πολύ γρήγορα σε αδυναμία να εκπληρώσουν ορισμένες από τις δεσμεύσεις τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα