Απογείωση στη Ν. Υόρκη

Στα ψηλότερα τριετίας η αγορά
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2004 00:01
UPD:08:51

ΩΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ λειτούργησε για τα αμερικανικά blue chips η πτώση της δεικτοβαρούς μετοχής Boeing και η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μετά το πρόσφατο ράλι που οδήγησε τους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας.

H παραδοσιακή ατονία μια εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα και πριν το νέο έτος συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός κλίματος αμφιταλάντευσης, με την αγορά να αδυνατεί να ακολουθήσει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Ωστόσο, η πτώση της μετοχής της αεροδιαστημικής εταιρείας Boeing κατά 2,1% και η διεύρυνση των αρχικών απωλειών μετά την αναζωπύρωση των ανοδικών τάσεων στην αγορά πετρελαίου έστειλαν το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones στο κόκκινο.

Οι ανησυχίες, ότι η κινεζική ζήτηση για αεροσκάφη θα επιβραδυνθεί μετά την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών της χώρας να διακόψουν τις αγορές για το επόμενο έτος, αντέστρεψε το κλίμα της προηγούμενης συνεδρίασης, στη διάρκεια της οποίας οι επενδυτές οδήγησαν τις μετοχές στα ανώτερα της τριετίας.

Επίσης, η μετοχή της United Technology, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για την Boeing, έχασε 92 σεντ παράλληλα με τη μετοχή της General Electric -τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητήρων στον κόσμο- η οποία έχασε 16 σεντ.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.829,19 μονάδες μειωμένος κατά 0,23% και ο Nasdaq στις 2.177 σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01%.

Στην Ευρώπη, οι απώλειες των μετοχών ήταν οριακές, μετά την υποχώρησή τους από τα υψηλότερα των τελευταίων 29 μηνών, καθώς το ευρώ κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό έναντι του δολαρίου και οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν προσωρινή πτώση πριν ανακάμψουν αργότερα.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, εν όψει του τέλους του έτους, δυσκόλεψε την αγορά να ακολουθήσει οποιαδήποτε τάση, καθώς οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι περιορίζονται στο κλείσιμο των βιβλίων τους.

Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε οριακά στις 1.041,53 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2.953,15 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπεται να κλείσουν το 2004 υψηλότερα περίπου κατά 8%, ενώ οι αναλυτές αναμένουν μέτρια κέρδη για το επόμενο έτος με καταλυτικό ρόλο να παίζουν στην τάση τα αμερικανικά επιτόκια και οι προσπάθειες της Κίνας να αποθερμάνει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,37% στις 11.381,56 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα