ΥΠΕΚΑ: «Πράσινο» για έργα ενίσχυσης της κρουαζιέρας στο Κατάκολο

Υπέγραψε την απόφαση περιβαλλοντικών όρων ο Γ. Μανιάτης
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 15:48
UPD:15:53
EUROKINISSI

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, ο λιμένας Κατακόλου έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους λιμένες εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, όπως διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας.

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για έργα επέκτασης του λιμανιού στο Κατάκολο της Ηλείας, με στόχο την ενίσχυση της κρουαζιέρας, υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Ειδικότερα, η αύξηση της δυναμικότητας του λιμανικού με προσθήκη δύο νέων θέσεων παραβολής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, καθώς και η βελτίωση των κυματικών συνθηκών εντός της λιμενολεκάνης για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των πεζών στην χερσαία ζώνη του λιμένα με κατάλληλη επέκταση των παραλιακών κρηπιδωμάτων.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, ο λιμένας Κατακόλου έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους λιμένες εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, όπως διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας (2010-2012), ξεπερνώντας και το αισιόδοξο σενάριο προβλέψεων του μεταφορικού του έργου, όπως είχε αναλυθεί στο εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα του έτους 2009. 

Το υπουργείο διαβεβαιώνει πως το έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά την λειτουργία του να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής.

Επίσης επεβλήθηκαν με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, (το οποίο ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000), καθώς και του χερσαίου χώρου που επηρεάζεται από το έργο.

Σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το σύνολο των έργων του λιμένα, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για τμήμα του έργου, ύψους 14.000.000 ευρώ περίπου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα