Γ. Στουρνάρας: Το μνημόνιο είναι το μόνο κείμενο που έθεσε δεσμευτικούς στόχους για το κράτος

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 13:38
UPD:13:39
EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της οικονομίας είναι εθνικό ζήτημα.

Τη θέση ότι το μνημόνιο «είτε μας αρέσει είτε όχι» είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής που «έθεσε συγκεκριμένους στόχους δεσμευτικούς για το σύνολο του ελληνικού κράτους» διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΥΠΟΙΚ παρατήρησε ότι «μια από τις οδυνηρές πραγματικότητες της μεταπολίτευσης ήταν το γεγονός ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα αναπτυξιακά σχέδια για την οικονομία και το κράτος».

«Εσείς προτείνετε να καταρτίσουμε κάτι προς αντικατάστασή του (του μνημονίου). Εγώ σας λέω ότι αυτό που πρέπει να ετοιμάσουμε, πρέπει να είναι κάτι πολύ πιο μακρόπνοο και υπερβατικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το σχέδιο για τη θεμελίωση αναπτυξιακού προτύπου της οικονομίας είναι εθνικό ζήτημα και δεν θα τεθεί σε καμία περίπτωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως είπε, «άλλο πράγμα αφορά η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και άλλο το μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που είναι εθνικό ζήτημα. Αυτό δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους». 

ΒΟΥΛΗ

«Είναι πολύ κοντόφθαλμη η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι πρέπει να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο και να το βάλουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ελληνικό χρέος. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι δική μας δουλειά», πρόσθεσε.

Αργότερα, στη δευτερολογία του ο ΥΠΟΙΚ επέμεινε: «Λέτε να βάλουμε το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Τι είναι αυτό; Από πού και ως πού;».

«Το ζήτημα», συνέχισε, «δεν είναι να βρούμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο θα συναινέσουν οι πιστωτές μας. Το ζήτημα είναι να καταλήξουμε σε κάποιους βασικούς άξονες πάνω στην ελληνική οικονομία, οι οποίοι θα τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και αποδοχής από τους πολιτικούς φορείς όσο και κυριότερα από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες θα είναι και οι κύριοι πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού προτύπου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η έκφραση του αναπτυξιακού προτύπου θα είναι κυρίως το ΕΣΠΑ. «Για να κατανείμουμε, όμως, δημιουργικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ», πρόσθεσε, «πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι κλάδοι που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, τις μεγαλύτερες συνέργειες στην υπόλοιπη οικονομία και τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια». 

EUROKINISSI

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ το νέο παραγωγικό πρότυπο θα απαιτήσει αναδόμηση των συμφερόντων της οικονομίας.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού υποδείγματος, αν και θα μπορούσε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα.Ο

Επίσης, αναφερόμενος στη σύμβαση με ερευνητικά ιδρύματα προκειμένου να παραδοθεί μελέτη για το αναπτυξιακό υπόδειγμα, κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, πως όταν ήταν στο ΙΟΒΕ παγίδευσε τον πρώην πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων θα φέρει ανάπτυξη στο 14% και 15% του ΑΕΠ.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι ενώ το νέο παραγωγικό πρότυπο θα απαιτήσει αναδόμηση των συμφερόντων της οικονομίας, εκείνο που γίνεται είναι να συνεχίζεται ένα νταραβέρι δύο τριών πολιτικών γραφείων. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι το αναπτυξιακό πρότυπο δεν πρέπει να είναι τεχνοκρατικό κείμενο για διευθετήσεις αλλά ένας ολοκληρωμένος φάκελος διαπραγματευτικής πολιτικής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα