Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 12:22
UPD:12:27
REUTERS/STRINGER/GERMANY

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον για την αποφυγή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ, είναι θετικά, τονώντας έτσι το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο τα κέρδη παραμένουν περιορισμένα, αφού το shutdown συνεχίζεται για 11η ημέρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,54%.  Η επενδυτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε καθώς η συνάντηση Ομπάμα- Ρεπουμπλικάνων έδειξε ότι υπάρχει θέληση να τελειώσει η πολιτική κρίση και να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο, με τις διαπραγματεύσεις ωστόσο να συνεχίζονται.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, διαβεβαίωσαν το G20 πως θα βρεθεί εγκαίρως λύση στο αδιέξοδο για το όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,67%, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,39%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,06%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στο -0,01%, και ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,15%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της CMC Markets,  Μάικλ Χιούσον, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν,  αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με το κλίμα των προηγούμενων ημερών, όπου κανείς δεν έριχνε νερό στο κρασί του και δεν υπήρξε καμία διάθεση συζήτησης.

Ωστόσο, αν και οι συνομιλίες θα βοηθήσουν στην αποφυγή του άμεσου default, η οποιαδήποτε συμφωνία δεν πρόκειται να διορθώσει τη ζημιά που εχει ήδη υποστεί η αμερικάνικη οικονομία από το τρέχον shutdown, που κένει το χθεσινό ράλι στις αγορές κάπως... παράλογο, προσθέτει ο Χιούσον.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχή της Philips ενισχύεται 2,17% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την Goldman Sachs σε «buy» από «ουδέτερη».

Οι μετοχές της γαλλικής Accor σημειώνουν άνοδο 2,3% μετά την αύξηση της σύστασής της από την Citigroup σε «buy».

Oι μετοχές της FLSmidth υποχωρούν 2,2% μετά την υποβάθμισή τους από την Goldman Sachs σε «oυδέτερη».

Τέλος, η Royal Mail καταγράφει άνοδο 38% σήμερα, στην πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της στην αγορά του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα