Ράλι ανακούφισης στην Wall Street

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 16:45
UPD:16:50
REUTERS/ADREES LATIF

Μεγάλα κέρδη σημειώνονται στη Wall Street, λόγω των προσδοκιών πως μία λύση στο πολιτικό αδιέξοδο των ΗΠΑ είναι κοντά, μετά και την συνάντηση που «έκλεισε» η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων με τον Μπαράκ Ομπάμα, αργότερα μέσα στην ημέρα .

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,19%, ο S&P 500 ενισχύεται 1,27% και Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,58%.

Μετά από ένα πολύ αρνητικό ξεκίνημα της εβδομάδας, η αγορά καλωσορίζει τα νέα μιας πιθανής συμφωνίας, όπως σημειώνει ο Αντριου Νιγκ, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών και εμπορευμάτων της Vontobel στη Ζυρίχη. Αναμένεται ένα ράλι ανακούφισης, αν παρουσιαστεί μια ικανοποιητική λύση, όπως προσθέτει.  Όλοι αναμένουν ότι η λογική θα επικρατήσει στην Ουάσινγκτον, αλλά ο κίνδυνος, αν και πολυ μικρός, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Λευκό Οίκο για να συζητηθεί το πολιτικό αδιέξοδο, που απειλεί τις ΗΠΑ ακόμη με default. Ο Ομπάμα κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις  Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, δημιουργώντας έτσι προσδοκίες πως κάποια λύση, έστω και προσωρινή, θα βρεθεί εγκαίρως.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεχνητή πολιτική κρίση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τζακ Λιου, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ προειδοποίησε πως η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ, έχει αρχίσει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πλήττει την αμερικάνικη οικονομία.

Ο υπουργός επανέλαβε σήμερα ότι η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους συνεχίζει να ισχύει.

Όπως τόνισε, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου στο χρέος, το κράτος δεν θα είναι σε θέση να δανείζεται χρήματα μέσω της έκδοσης ομολόγων του δημοσίου και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει σύντομα από μετρητά και δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Κάλεσε το Κογκρέσο να συμφωνήσει άμεσα στην αύξηση του ορίου καθώς και σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση το «ξεπάγωμα» όλων των λειτουργιών της.

Αναφερόμενος στην πρόταση να δοθεί προτεραιότητα σε κάποιες πληρωμές, καθώς μειώνονται  τα επίπεδα ρευστότητας, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αμετάκλητη ζημιά.

Στο μέτωπο των μετοχών, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα ενισχύεται σημαντικά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων κερδοφορίας, με την Bank of America να σημειώνει άνοδο 1,52%, την JPMorgan στο +1,48% και τη Wells Fargo στο +0,7%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα