Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ ο Ντάισελμπλουμ

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 15:03
UPD:15:07
CONSILLIUM/MARIO SALERNO

O πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις χώρες της Ευρωζώνης στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, αλλά μετέβαλε το σχεδιασμό του την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Δεν θα παραστεί στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς πρέπει να φροντίσει για την εξασφάλιση της έγκρισης του προϋπολογισμού στη χώρα του.

Ο Ντάισελμπλουμ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις χώρες της Ευρωζώνης στις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, αλλά μετέβαλε το σχεδιασμό του την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

«Λυπάται για την απόφαση αυτή, αλλά αυτή την ώρα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά θέματα. Αφορούν μία προσπάθεια να υπάρξει στήριξη στα μέτρα του προϋπολογισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χρειάζεται τη στήριξη των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ψηφισθούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 6 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014.

Χωρίς αυτή την πολιτική στήριξη, η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει την έγκριση του προϋπολογισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας πολιτικής κρίσης στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ, μία ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της χώρας, η οποία προσπαθεί ακόμη να βγει από την ύφεση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα