Ευρώπη : Ανοδικά εκτιμάται να κινηθούν οι μετοχές των πετρελαϊκών

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 09:57

Aνοδικά ενδέχεται να κινηθούν οι ευρωπαϊκές μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, όπως της BP Plc, μετά την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου σε ποσοστό 2,3%. Αντιθέτως, πτώση εκτιμάται ότι θα σημειώσουν οι μετοχές της DaimlerChrysler AG, μετά τα αποτελέσματα μελέτης που έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενδέχεται να υποχωρήσει κατά 10 μονάδες στις 3.930 μονάδες και ο XETRA DAX στην Φραγκφούρτη επίσης κατά 10 μονάδες, φθάνοντας στις 2.882 μονάδες. Την Τρίτη ο FTSE κέρδισε ποσοστό 1% κλείνοντας με απώλειες 24% για ολόκληρο το έτος.

Ο δείκτης XETRA DAX έκλεισε την περασμένη Δευτέρα με άνοδο 1,9% και απώλειες 44% για ολόκληρο το 2002 και είχε τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στους 73 δείκτες των Χρηματιστηρίων στον κόσμο. Ο CAC 40 στο Παρίσι τη χρονιά που πέρασε έχασε το 1/3 της αξίας του.

Η μετοχή της BP εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο διευρύνοντας τα κέρδη του 2,9% που σημείωσε αυτήν την εβδομάδα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 73 σεντς φθάνοντας στα 31,93 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, συναλλαγές και τη δημοσιοποίηση του ύψους των αποθεμάτων των ΗΠΑ που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 26 ετών.

Ο δείκτης της ενέργειας Stoxx 600 είχε τις καλύτερες επιδόσεις τον Δεκέμβριο του 2002, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 1%. Αντιθέτως ο δείκτης της τεχνολογίας απώλεσε 22% και ο δείκτης των ασφαλειών κατά 17%.

Τον Δεκέμβριο η τιμή του Μπρεντ σημείωσε άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 14%, υπό την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ και ως αποτέλεσμα της απεργίας στη Βενεζουέλα της τρίτης σε μέγεθος παραγωγού χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα