Citi : Τι σημαίνει για το δολάριο ο διορισμός της Γέλεν

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 12:12
UPD:12:25
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ούτε θετικός, ούτε αρνητικός θεωρείται για το δολάριο ο διορισμός της Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της Fed, επισημαίνει η Citi.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται υπέρμαχος της ήπιας και σταδιακής μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed και αναμένεται να διατηρήσει το σημερινό μείγμα πολιτικής των επιθετικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα , ο διορισμός της Τζάνετ Γέλεν το τιμόνι της Fed δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντικός καταλύτης για την πορεία του δολαρίου, όπως επισημαίνει η Citi, και δίνει τρεις λόγους για αυτήν της την άποψη :

  1. Η Fed θα στηρίξει την απόφασή της να διατηρήσει την τρέχουσα στάσης της σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία και τον πληθωρισμό. Ελλείψει οικονομικών στοιχείων που να δείχνουν επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών των ΗΠΑ , ως αποτέλεσμα της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, η FOMC δεν χρειάζεται να αλλάξει σημαντικά το χρονοδιάγραμμά της γύρω από το τέλος του QE ακόμη.
  2.  Επιπλέον, μια πιθανή επιστροφή του πληθωρισμού ή / και μία πιο επιθετική μείωση της ανεργίας θα διατηρήσει «ζωντανή» την αντιπαράθεση σχετικά με την κυκλική vs διαρθρωτικής ανεργίας στις ΗΠΑ . Η Γέλεν έχει κατά το παρελθόν δείξει ότι δεν θα ανεχθεί τον πληθωρισμό να υπερβεί σημαντικά τον τρέχον στόχο της Fed , του 2%.
  3.  Ως πρόεδρος της Fed η Τζάνετ Γέλεν ίσως αντιμετωπίσει μια διαφορετική, κάπως πιο επιθετική FOMC από ότι πρόεδρος Μπερνάνκε αυτή τη στιγμή. Ο Μπερνάνκι  αναμένεται να αποχωρήσει από την Fed τον Ιανουάριο του 2014. Oι αξιωματούχοι της Fed που είναι υπέρμαχοι της αλλαγής πολιτικής όπως ο Φίσερ και ο Πλόζερ, θα γίνουν μέλη με δικαίωμα ψήφου το επόμενο έτος. Αυτό θα διαμορφώσει νέες προοπτικές για την πολιτική της Fed σύντομα.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα