Εξέλιξη του ευρώ ως προς τα ξένα νομίσματα τον Δεκέμβριο

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2003 12:23

Οι σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2002, δηλ. ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2001, μειώθηκαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίοιυ των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές) κατά 4,18% για το σύνολο των νομισμάτων και κατά 1,76% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της σταθμισμένης ισοτιμίας των ξένων νομισμάτων ως προς το ευρώ που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια του 2002 η σωρευτική ανατίμηση του ευρώ ήταν 5,05% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και 1,79% ως προς τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης, νομίσματα.

Σημειώνεται ότι κατά το 2001 το ευρώ είχε σημειώσει σωρευτική ανατίμηση 1,67% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και 2,27% ως προς τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης) νομίσματα, ενώ το 2000 είχε σημειώσει σωρευτική υποτίμηση 4,98% ως προς το σύνολο των νομισμάτων και 1,41% ως προς τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης ευρώ, νομίσματα.

Εξάλλου οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλ. κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2002 έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2001 μειώθηκαν κατά 1,85% για το σύνολο των νομισμάτων και κατά 0,56% για τα ευρωπαϊκά, εκτός ζώνης ευρώ, νομίσματα.

Τέλος, όσον αφορά τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο, το ευρώ ανατιμήθηκε ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων όσο και έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτών, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το ΚΕΕΜ.

Συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,85%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων, μειώθηκε κατά 0,56%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές-εξαγωγές).

Με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή κάθε χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνον των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,82% και ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά 0,57%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα