Στις 52,1 μονάδες καταγράφηκε ο εποχικώς προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, επίπεδο που συμβολίζει μέτρια βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα.
Ωστόσο, παρά τη συνολική ανάπτυξη που καταγράφηκε και τους 44 μήνες, εξαιρουμένου ενός, της ιστορίας της έρευνας για τη χώρα μας, ο PMI μειώθηκε από το επίπεδο του Νεομβρίου, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός της επέκτασης στη μεταποίηση έχει μετριαστεί κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι Ελληνες επιχειρηματίες κατά τον ίδιο μήνα επέκτειναν το επίπεδο παραγωγής. Επιπλέον, παρ' όλη την οριακή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, το επίπεδο των δραστηριοτήτων συνέχισε να αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό.
Περαιτέρω αύξηση των παραγγελιών καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Η ζήτηση έχει παραμείνει θετική όλους τους μήνες πλην ενός, από τον Μάϊο του 1999 που άρχισε η έρευνα, αν και τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε απότομη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων εργασιών. Η ζήτηση από το εξωτερικό αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, γεγονός που παρατηρείται συνεχώς από τον Σεπτέμβριο του 1999.
Παρά την αυξημένη ζήτηση και τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής, η απασχόληση μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο. Ωστόσο οι αλλαγές στα συνολικά επίπεδα απασχόλησης ήταν σχεδόν αμελητέες τους τελευταίους μήνες, καθώς το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της ελληνικής μεταποίησης έχει παραμείνει σχετικά σταθερό από τον Ιούλιο.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αποτελεί ένα σύνθετο δείκτη σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει γενική εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο της μεταποίησης. Ανάλογοι δείκτες καταρτίζονται για πολλές χώρες. Η έρευνα για την Ελλάδα διεξάγεται από τη βρετανική εταιρεία NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών.