Γνώμη: Θεσμικές ανακολουθίες

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 07:00
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η καθυστέρηση που υπάρχει στην ΕΕΤΤ, έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και δημιουργεί πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ενα ακόμα «αγκάθι» στις «σχέσεις» μεταξύ της τρόικας και της χώρας μας έχει ανακύψει, με φόντο το πεδίο των τηλεοπτικών, της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και των τηλεπικοινωνιών.

Οι δύο ανεξάρτητες Αρχές, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ρυθμίζουν το χώρο των τηλεοπτικών, της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και του ψηφιακού μερίσματος, ουσιαστικά δεν μπορούν να λάβουν καμία απόφαση.

Εκτός από αυτό, η καθυστέρηση που υπάρχει στην ΕΕΤΤ, έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα και δημιουργεί πλέον ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εδώ και περίπου δύο χρόνια, παραμένει ακέφαλο, αφού η πολιτική ηγεσία δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύση στην αντικατάσταση του προεδρείου του.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι όποια απόφαση λαμβάνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, να ακυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παράλληλα το καθεστώς της αδειοδότησης του περιεχομένου, να μοιάζει περισσότερο από ποτέ… «όνειρο θερινής νυκτός».

Ανάλογη τύχη φαίνεται ότι επιφυλάσσει η πολιτεία και για την άλλη ανεξάρτητη Αρχή που σχετίζεται με τα τηλεοπτικά, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ωστόσο εκεί το πρόβλημα της καθυστέρησης έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Παρά το ότι εκεί θεωρητικά η κατάσταση ήταν πιο εύκολη, η καθυστέρηση στην ανανέωση της θητείας του προεδρείου -που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα- δεν δημιουργεί μόνο εσωτερικά ζητήματα, αλλά και εξωτερικά, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι και πρόεδρος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής Αρχής και, αυτή την περίοδο, χειρίζεται τα θέματα που αφορούν στη ρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η θέση αφορά στο πρόσωπο του κ. Κανέλλου και δεν μεταφέρεται στον όποιο επόμενο πρόεδρο αυτόματα. Παρά ταύτα, θα πρέπει ο ίδιος να είναι πρόεδρος ρυθμιστικής Αρχής, για να την κατέχει.

Οπως έχει γίνει γνωστό, το θέμα έχει προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό τόσο των αρμόδιων επιτρόπων στις Βρυξέλλες όσο και της τρόικας, οι οποίοι βλέπουν, για μια ακόμη φορά, μια ελληνική ολιγωρία να κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση του ψηφιακού μερίσματος -που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ-, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών συνολικά.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα