Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο

Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2003 13:33
UPD:13:37

Βελτίωση για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις περί νέου πολέμου στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ε.Ε., ο δείκτης οικονομικού κλίματος στα 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης αναρριχήθηκε στις 98,5 μονάδες το Δεκέμβριο από 98,4 μονάδες -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- το Νοέμβριο.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης που καταγράφει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων επιχειρηματιών στις προοπτικές της οικονομίας αυξήθηκε στο -9, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, από -11 το Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε το Δεκέμβριο στο -16 από -14 τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η πτώση αυτή αποδόθηκε στις ανησυχίες που προκαλεί η αύξηση της ανεργίας και οι συνέπειες από τον επικείμενο πόλεμο στον Κόλπο.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος θα διαμορφωνόταν το Δεκέμβριο στις 98,6 μονάδες και οι επιμέρους δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε -10,7 και -14,3 αντιστοίχως.

Στην Ευρώπη των «15», ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 98,8 μονάδες το Δεκέμβριο από 99 μονάδες το Νοέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα