Market Beat: Η άνοδος σαν συνέχεια της δυναμικής της Παρασκευής απειλείται από το διεθνές κλίμα

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 10:31
UPD:23/10/2013 17:33
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Στην αγορά της Αθήνας τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία φαίνεται να έχουν μικρό ποσοστό επίδρασης, ενώ η επιμονή στο αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα blue chip κινεί τους βασικούς δείκτες ψηλότερα επί δυο εβδομάδες, εκείνες τις δύο, που οι δείκτες της Wall Street εμφάνισαν απώλειες. Το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται ωστόσο και δεν είναι σαφές πότε η παγκόσμια αποστροφή για επενδύσεις «υψηλού κινδύνου» θα αφορά και τους θεσμικούς του ΧΑ. 

Αν όμως «κολλήσουν» οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις διαπιστώνεται η ύπαρξη σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος, μέρες, που οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έχουν μεγάλο τζίρο. Υπάρχει δεδηλωμένη ανοδική ορμή. Εκτιμούμε ότι αν παραμείνει ο 25άρης πάνω από τις 355 μονάδες τότε μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα άλλες 50 ψηλότερα, με βάση την προϊστορία. 

Την επόμενη σοβαρή αντίσταση για το δείκτη των θεσμικών εντοπίζουμε στα δεδομένα από τις συναλλαγές στις 17 και 20 Μαΐου. Αυτά δείχνουν ζώνη τιμών με χαμηλό τις 390 μονάδες και υψηλό τις 411. Ένα από τα βασικότερα που μαθαίνει κάποιος ακόμα και αν  αυτο-μορφώνεται διαβάζοντας εγχειρίδια γύρω από την τεχνική ανάλυση, είναι να μην δείχνει εμπιστοσύνη στην πρώτη εμφάνιση ενός στοιχείου (συνήθως μεταβολή στατιστικών δεδομένων) που υποδεικνύει την μετάβαση της αγοράς από μια κατάσταση τάση σε μια άλλη, άσχετα αν αφορά σε επιδείνωση ή στην ποιοτική της αναβάθμιση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Εκτιμούμε, πως και οι μεγάλες αγορές μετοχών θα αντιμετωπίσουν μέσα στη βδομάδα, την κατάσταση που διαμόρφωσαν τα αδιέξοδα στην συνεννόηση  μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου, ως αίτιο για να μην αποφασίσει η Fed τη μείωση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο τρέχον έτος. Πιθανά, αυτή η εντύπωση να πυροδοτήσει ένα ράλι ανακούφισης αφού ένα, διαχειρίσιμο ως προς τα αρνητικά του αποτελέσματα, ζήτημα, συνέβαλλε στο να αρθεί μια αβεβαιότητα που προκαλεί άγχος στις αγορές μετοχών και ομολόγων από το Μάιο. Χωρίς να έχει αρθεί πλήρως, με την απόφαση του Σεπτεμβρίου να μην αρχίσει η μείωση του προγράμματος QE. Αλλά σήμερα ο αρνητισμός από την κατάσταση στις ΗΠΑ είναι διάσπαρτος και αυξημένος.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας κάθε μήνα έρχεται η «ημέρα της απασχόλησης», καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας, τον μήνα που πέρασε. Η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών του κράτους των ΗΠΑ επέφερε και καθυστέρηση στην ανακοίνωση αυτών των κρίσιμων δεδομένων. Οι αναλυτές των αγορών έχουν καταλάβει πως οι αξίες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά κινούνται επί χρόνια ανοδικά, διότι: Πρώτον, υπάρχει μετρήσιμη επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης κάθε χρόνο μετά την ύφεση. Δεύτερον, γιατί πέντε χρόνια μετά την κρίση, πολλές από τις Κεντρικές Τράπεζες των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών προσφέρουν, μέσα από διάφορους μηχανισμούς και προγράμματα, φθηνή ρευστότητα. Αυτή η πολιτική δόμησε μια δυνατή εξάρτηση των διαθέσεων των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου από την μηνιαία ή ετήσια κατά κάποιο τρόπο «δόση» ψηφιακού «φρεσκοτυπωμένου» χρήματος. Είναι γνωστή η αναταραχή και το άγχος που γέννησε η προειδοποίηση για σταδιακή μείωση του QE (πρόγραμμα εξαγοράς ανά μήνα ομολόγων και αξιόγραφων από την αγορά στεγαστικών δανείων ύψους 85 δις δολάρια). Από πολλούς δε εκ των μελών του θεσμού των Κεντρικών ανά πολιτεία Τραπεζών των ΗΠΑ δόθηκε η εντύπωση πως η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης συναρτάται άμεσα από την εξέλιξη της ανεργίας.

Ακόμα και αν ήθελαν αρκετοί εργοδότες να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους, από τις ανάγκες που δημιούργησε η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, θα το αναβάλλουν. Γιατί δεν γνωρίζουν τί ζημιά μπορεί να κάνει το φαινόμενο, να είναι σε άδεια άνευ αποδοχών εκατοντάδες χιλιάδες κρατικών υπαλλήλων μερικές εβδομάδες. Γιατί από την στιγμή που δεν βρέθηκε λύση «στο παρά πέντε» ή «έστω στο και πέντε», οι πιθανότητες να είναι «μακρύς» ο δρόμος ως την τελική επίλυση αυξήθηκαν πολύ. Βέβαια το «μάκρος» του φθάνει περίπου ως τις 17 Οκτωβρίου, καθώς πέρα από εκείνο το διάστημα η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων απαιτεί προσφυγή σε ακόμα μεγαλύτερο δανεισμό. Η πραγματοποίησή του δε, θα προκαλέσει υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου. Η τήρηση των νόμων επιβάλλει, για να μην υπάρξει «χρεοκοπία» των ΗΠΑ, να έχει βρεθεί λύση ως τότε ή το πολύ ως το τέλος του μήνα.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε πρόσφατες παρατηρήσεις αναλυτών, που ειδοποιούν πως ακόμα και μια τεχνητή χρεοκοπία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπονοώντας, ότι είναι δυνατό να φθάσει ως το τέλος του μήνα αυτή η σκληρή μάχη στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Επειδή οι αγορές δεν θα την εκλάβουν ως σοβαρή κατάσταση, αφού καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται για αθέτηση υποχρεώσεων, αλλά για μια προσωρινή αναβολή τους. 

Κατά γενική ομολογία ήταν μικρή η εβδομαδιαία πτώση των χρηματιστηρίων παρά την καθοδική δυναμική στις περισσότερες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Καθώς ανατράπηκε την Παρασκευή, που ο  Dow Jones Industrial Average αναρριχήθηκε 76,1 μονάδες, ή 0,51%, καταλήγοντας στις  15072, ο S&P 500 ενισχύθηκε 11,8 μονάδες, ή 0,71%, οδηγημένος στις 1691 και ο Nasdaq Composite ανέβηκε 33,4 μονάδες, ή 0,89%, και έκλεισε στις 3808. Για την εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε 1,2%, ο S & P 500 έπεσε 0,07% και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,69%.

Στην Ευρώπη προκλήθηκαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας σύννεφα από την κατάσταση στην Ιταλική πολιτική σκηνή προσωρινά, με τον Μπερλουσκόνι στο τέλος να αποτυγχάνει στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει το κόμμα του, για προσωπικούς λόγους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Λέτα αποδείχθηκε ικανός στην πίεση και μαιτρ στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με την κυβέρνησή του να αντέχει στην μάχη για ψήφο εμπιστοσύνης μετά από τις αιφνιδιαστικές παραιτήσεις των υπουργών από το κόμμα που ηγείται ο Καβαλιέρε.

Έτσι οι αποδόσεις των 10ετών Ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν 11 μονάδες βάσης πέφτοντας στο 4,29%, των Πορτογαλικών μειώθηκαν κατά 44 bps στο 6,28%, των Ισπανικών έπεσαν στο 4,20% και των Ελληνικών μειώθηκαν κατά 24 μονάδες πέφτοντας στο 8,97%, πρώτη φορά κάτω από το 9% το 2013. Ωστόσο ανέβηκαν ελαφρά τα 10ετή Γερμανικά κατά 6 bps στο 1,84%.  Ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,4% για την εβδομάδα. Αλλά ο δείκτης μετοχών IBEX 35 της Ισπανίας κέρδισε +2,1% και βρέθηκε στα υψηλά δύο ετών. Το ίδιο ίσχυσε για τον FTSE MIB της Ιταλίας που εκτινάχθηκε 3,7%. Οι μεταβολές εβδομάδας για τις αναδυόμενες αγορές έδωσαν μικτή εικόνα.

Στο Χ.Α.

Η εβδομάδα που πέρασε έχει αρκετές επιμέρους αναγνώσεις. σχεδόν όσες και οι μετοχές του FTSE. Όμως υπάρχει η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των δεδομένων για τα blue chip με διάφορους τρόπους. Τα τοπικά ακρότατα, ήτοι το μέγιστο και το ελάχιστο κάθε συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αποτελούν ένδειξη της ισχύος της ορμής που διαθέτει (σαν αποτέλεσμα των εντολών που εισάγουν οι επενδυτές) κάθε μετοχή.

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παραδείγματος χάρη, μέγιστο εβδομάδας σημείωσαν οι περισσότεροι δείκτες και οι μετοχές του 25άρη την Παρασκευή. Αυτή η τιμή έγινε αυτόματα υψηλό τελευταίων τριάντα ημερών για όλα σχεδόν τα blue chip, πλην των ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΕΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΜΙΓ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ. Υπήρξαν ωστόσο τίτλοι, που το μέγιστο της Παρασκευής έγινε εκτός από υψηλό 30 ημερών και υψηλό τελευταίων τριών μηνών. Αυτοί ήταν οι ΒΙΟΧΚ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ και ΦΡΙΓΟ. Η  δύναμη της φρέσκιας ανοδικής ορμής σε αυτές είναι μεγαλύτερη κατά μια έννοια, ενώ το δεδομένο πως το υψηλό εβδομάδας κατάφερε να γίνει και μέγιστο τελευταίων δώδεκα μηνών, αποτελεί ένδειξη της ισχύος της ορμής της μετοχής που κατάφερε να αλλάξει δεδομένα τα οποία μπορεί να ίσχυαν επί πολλούς μήνες ως και ένα χρόνο, χωρίς να ήταν δυνατή η προσέγγισή τους. Αυτές οι μετοχές είναι υποσύνολο της προηγούμενης και περιλαμβάνει τις ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ.  

Χωρίς τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου ο ΓΔ κέρδισε 3,35% και ο 25άρης 2,89%, η εικόνα της εβδομαδιαίας μεταβολής, που για τον ΓΔ είναι +3,58% και για τον 25άρη +2,53%, θα διέφερε πολύ. Άλλωστε, τη βουτιά για την εγγραφή των ελάχιστων εβδομάδας την σημείωσε ο μέσος όρος την Τετάρτη, και την εκτίναξη κατάφεραν να σχηματίσουν οι δύο τελευταίες συνεδρίες της βδομάδας. Τα blue chip θα ήταν καλό, να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την συμπεριφορά τους σε σχέση με τον 25άρη.

Μια πρώτη ομάδα είναι εκείνα που εμφάνισαν μεταβολή κοντά στου δείκτη και είναι οι ΑΛΦΑ +2,6%, ΕΥΠΡΟ +2,41%, ΙΝΛΟΤ +2,30% και ΜΙΓ +2,51%. Η επόμενη είναι οι μετοχές που είχαν επίδοση κατώτερη του 25άρη και σε κάθε περίπτωση από 0% και πάνω. Τέτοιες είναι οι ΕΥΔΑΠ +0%, ΕΧΑΕ +0,8%, ΦΦΓΚΡΠ +0%, ΜΠΕΛΑ 0%, ΟΤΕ +1%, και ΤΙΤΚ +1,6%. Πραγματικά πτωτικές είδαμε δύο τις ΕΕΕ -4,75% και ΤΕΝΕΡΓ -3,4%.

Οι υπόλοιπες κατάφεραν να αποδώσουν καλύτερα του δείκτη και ένας λεπτός διαχωρισμός τους, φέρνει σαν πρώτη ομάδα τις ΒΙΟΧΚ +12%, ΟΠΑΠ +10,84% και ΕΤΕ +9,3%. Ακολουθεί η ομάδα με μεταβολές από +5% ως +7% με τις ΕΛΠΕ +6,9%, ΜΟΗ +6,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,4%, ΔΕΗ +5,8%, ΠΕΙΡ +5,6%, ΦΡΙΓΟ +5%, ΜΥΤΙΛ +5%. Τελευταία υποομάδα είναι μετοχές με κέρδη πάνω από +4% και ως 4,50% την αποτελούν οι ΟΛΠ +4,4%,  ΣΩΛΚ +4,35% και ΜΕΤΚ +4,3%. 

Σήμερα

Το δολάριο των ΗΠΑ και οι Ασιατικές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν σήμερα πιέσεις καθώς οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον δεν έκαναν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη προόδου στην επίλυση της αντιπαράθεσης επί του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Το «ασφαλές καταφύγιο» ο χρυσός, κατέγραψε οριακά κέρδη.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τερματισμό της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, πόσο μάλλον αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το όριο δανεισμού των ΗΠΑ για να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία .

Ο John Boehner ηγέτης των μελών της Βουλής που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ορκίστηκε να μην επιτρέψει να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, χωρίς μια «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με το ποια είναι η κινητήρια δύναμη του χρέους, ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι ήταν ανεύθυνο και απερίσκεπτο να αυξήσει την πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής. Οι παρατηρήσεις που κάνουν οι αναλυτές του Reuters, από όπου συλλέξαμε την πληροφορία, είναι ότι φαίνεται να σηματοδοτεί μια στάση σκλήρυνσης από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν Boehner αναφέρθηκε σε Ρεπουμπλικάνους κατ’ ιδίαν, για να πει ότι θα εργαστεί για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, όπως έκανε τον Αύγουστο του 2011.

Τα futures του αμερικανικού S&P500 στις ασιατικές συναλλαγές εμφανίζουν σήμερα απώλειες -0,7%, επισημαίνοντας περαιτέρω αδυναμία στη Wall Street αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χάνει -0,5%, και το (μελλοντικό) Ρ/Ε (τιμή προς κέρδη) για τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκε στο 11,8 , κάτω από τον μέσο όρο  10 ετών που είναι στο 12,4 σύμφωνα με την Thomson Reuters Datastream .

Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε -1,1%, που ακολουθεί το -5% της περασμένης εβδομάδας την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Αυγούστου. Το δολάριο υποχώρησε 0,4% στα 97,05 γεν, αλλά εμφανίστηκε ενισχυμένο κατά 0,1% έναντι του ευρώ στα 1,3572 δολάρια . Έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε 0,1% αλλά παραμένει σε απόσταση βολής από το χαμηλό οκταμήνου που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα .

Το μπρεντ υποχώρησε 0,3% στα 109,10 δολάρια το βαρέλι περίπου, μετά την άνοδό του +0,8% εκατό την περασμένη εβδομάδα που διέκοψε μια αλυσίδα τριών εβδομάδων πτώσης. Ο χρυσός παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1% στα  1.311,7 η ουγγιά περίπου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι επιφύλαξη των εγχώριων αναλυτών απεικονίζεται καλύτερα στα παράγωγα όπου οι επενδυτές εφαρμόζουν τις εκτιμήσεις για την κίνηση των τιμών με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης. Ωστόσο ενδεικτικό της μέτριας ή μικρής αισιοδοξίας τους είναι πως ένα μέρος της καλής επίδοσης του ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες το αποδίδουν στην απουσία προσφοράς. Δηλαδή οι τιμές ανεβαίνουν γιατί δεν υπάρχουν «αρκούδες» στο ΧΑ να γεμίσουν τον πάγκο των συναλλαγών με μετοχές προς πώληση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Παγκόσμια: Την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν διάφορες διεθνείς συναντήσεις ( 10 - 13 Οκτ. ) στην Ουάσιγκτον και θα ανακοινωθούν οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Σε επίπεδο χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να τονίσει στην έκθεσή του την ανάγκη για την επίλυση στα ζητήματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ όσον αφορά στα δημοσιονομικά.
ΗΠΑ: Λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, δεν περιμένουμε δημοσιεύσεις στοιχείων από τις περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες που συνήθως κυκλοφορούσαν με χρονοδιάγραμμα. Εμείς θα παρακολουθήσουμε στενά τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου της FOMC που θα βοηθήσει να διακρίνουμε τη στάση της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed για το ποσοστό ανεργίας και άλλα κριτήρια που θα επηρεάσουν το αν και πότε θα αρχίσει η μείωση του QE.
Ευρώπη :Αναμένουμε η γαλλική Βιομηχανική Παραγωγή IP να παρουσιάσει τον Αύγουστο αύξηση κατά 0,5 % m / m ( Πεμ. Συναίνεση : 0,6 % Τελευταίο : -0,6% ) . Προβλέπουμε η ιταλική Βιομηχανική Παραγωγή IP να παρουσιάσει τον Αύγουστο αύξηση κατά 0,5 % m / m ( Πεμ. Συναίνεση : 0,7%? Τελευταίο : -1,1% ) . Στη Γερμανία εκτιμούμε ότι ανέκαμψε, καταγράφοντας αύξηση 2,0 % m / m ( Τετ. Συναίνεση : 1,0 % ? Τελευταίο : -1.7 % )

Standards & Poor’s : Οι αγορές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ακόμα 2 εβδομάδες αβεβαιότητας, κατά την άποψή μας, καθώς το αδιέξοδο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αρχίζει να «συγχωνεύεται» στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους. Η κυβέρνηση φθάνει στο όριο του χρέους κάποια στιγμή μεταξύ 17 Οκτώβρη και στο τέλος του μήνα. Σάββατο, το Σώμα ψήφισε ομόφωνα να δώσει σε όλους τους κρατικούς υπαλλήλους τα ημερομίσθια που θα χάσουν από την αναγκαστική άδεια όταν επιστρέψουν στις θέσις τους και ο υπουργός Αμυνας Hagel διέταξε τις περισσότερες από τις 400.000 πολιτικών υπαλλήλων στην άμυνα των ΗΠΑ να γυρίσουν πίσω στη δουλειά. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα της παύσης της λειτουργίας της κυβέρνησης διάρκειας 2-3 εβδομάδων για το τέταρτο τρίμηνο στην αύξηση του ΑΕΠ κυμαίνονταν από το μηδέν έως το -1,4%, σύμφωνα με έκθεση της WSJ το Σάββατο.

Το κατέβασμα στα ρολά από την κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής είχε μέτριες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα. Εάν παραταθεί, οι άδειες άνευ αποδοχών ήταν πιθανό να αρχίσουν να προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στις περιοχές με μεγάλο ποσοστό της απασχόλησης να αφορά στις λειτουργίες της κυβέρνησης, όπως η Ουάσιγκτον και η Βόρεια Βιρτζίνια . Ξενοδοχεία και εστιατόρια σε επιλεγμένες περιοχές θα υποφέρουν επίσης. Τα spreads έχουν διευρυνθεί σε ορισμένους τομείς , όπως CMBS , αλλά τα χαρακτηριστικά ασφάλειας θα ήταν επίσης ένας παράγοντας . Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΣ έκλεισε την Παρασκευή στο 2,65 % , τρεις μονάδες βάση ψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση και με υποχώρηση 29 bps κατά τις τελευταίες 4 εβδομάδες.
Ανακοινώσεις για οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ λόγω της διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης είναι αβέβαιο αν θα υπάρξουν. Προγραμματισμένες δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν την μεταβολή στην καταναλωτική πίστη ,την εικόνα της δραστηριότητας στις αλυσίδες καταστημάτων και την μεταβολή των λιανικών πωλήσεων, καθώς και την εξέλιξη στην πορεία των τιμών παραγωγού PPI .

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά η κίνηση του 25άρη χθες δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες ως προς την κατεύθυνση των τιμών στην έναρξη, αφού οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν σε κλείσιμο στα υψηλά ημέρας που προέκυψαν μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης και πάλι θεσμικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, που αφορούσε και σε συναλλαγές σε πακέτα. Τα κέρδη ξεπέρασαν τις έξη μονάδες και τόση ήταν και η διακύμανση του δείκτη που έκλεισε στις 346,9 μονάδες με το ΣΜΕ Οκτωβρίου με εκκαθάριση στις 348,25. Δεν αποφάσισαν να αυξήσουν υπολογίσιμα την απόσταση του ΣΜΕ από τη θεωρητική του τιμή, γιατί θεωρούν δύσκολο να περάσουν οι τιμές πάνω από τις ισχυρές αντιστάσεις της εποχής που αφορούν στο άνω όριο της ζώνης μεταξύ των 336 και 352 μονάδων.

Η θέση μας είναι πως οι αντιστάσεις που αφορούν στον 25άρη έχουν ευθεία αντιστοίχηση με την περίοδο του φετινού Φεβρουαρίου και μπορεί ως τώρα να έχουν προκύψει ως σκληρή οροφή οι 352 μονάδες αλλά ακόμα και πάνω από τις 355 μονάδες είναι δυνατό να βρεθεί ο δείκτης και παρά ταύτα να τον κρατούν οι συναλλαγές εκείνης της περιόδου.
Αν λοιπόν καταφέρει να ξεπεράσει το επενδυτικό κοινό την αρνητικότητα που εκπέμπουν οι ξένες αγορές θα βρεθεί μπροστά την αντίσταση μεταξύ των 351,78 μονάδων που είναι το υψηλό εβδομάδας και των 354,93 μονάδων που είναι το υψηλό της συνεδρίασης στις 8/2.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

* Για το Ισραήλ αναχωρεί σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με πολυπληθή αντιπροσωπεία που θα τον συνοδέψει στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Στη συνεδρίαση θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, ενώ θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες για τη στενότερη οικονομική συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

* Νέο κύκλο περικοπών καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών επιβάλλει ο προϋπολογισμός του 2014, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, χωρίς να επιλύει το μεγάλο γρίφο των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, που εγκυμονεί νέα μέτρα μείωσης των συντάξιμων αποδοχών και παροχών.

* Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 θα παρουσιάσει σήμερα στις 12.00 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να καταθέτει αύριο το μεσημέρι στη Βουλή και θα προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014 και ύφεση της τάξης του 4% για το 2013.

* Στα ύψη αναμένεται να σκαρφαλώσει το πολιτικό θερμόμετρο από σήμερα Δευτέρα μετά και τον αγιασμό στις 11.00 το πρωί στη Βουλή για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Ήδη το προεδρείο της Βουλής βρίσκεται σε επιφυλακή ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των αστυνομικών και έχουν παρθεί αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυστηροί έλεγχοι θα ισχύσουν όχι μόνο για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και για τα πρόσωπα τα οποία έχουν προσκλήσεις από βουλευτές του εν λόγω κόμματος.

* Οι φορολογικές ανατροπές που επήλθαν φέτος για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους θα πληρωθούν «ακριβά» το 2014, αφού όλοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους 1,5 δισ. ευρώ και με δεδομένο, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ότι έως την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, δεν θα επιβληθούν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα.

* Το ΔΝΤ «υποτίμησε ορισμένους παράγοντες», όπως η επίδραση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αναγνώρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας πάντως ότι και με αναθεωρημένο τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, το Ταμείο θα σχεδίαζε το ελληνικό πρόγραμμα με τον ίδιο τρόπο.

* Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απορρίπτει εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

* Φθηνότερες θα είναι οι τιμές για διακοπές στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με την τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου στην Γερμανία, Alltours.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

* Στις Βρυξέλες ξεκινούν από το διευθυντήριο κατά των μονοπωλίων να εντείνουν τους ελέγχους προς την Gazprom για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύει με αέριο την Ανατολική Ευρώπη την περασμένη Πέμπτη σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί και ο κ Αλμούνια σημειώνει η WSJ στη σημερινή της έκδοση

* Πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να ορίσει μία ημερομηνία διεξαγωγής της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα ασκήσουν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

* Την πεποίθηση ότι η ιταλική πολιτική αλλάζει σελίδα, εξέφρασε ο Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTg24 με αφορμή την ψηφοφορία της γερουσίας την περασμένη Τετάρτη όπου κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης.

* Οι προοπτικές της Πορτογαλίας για οικονομική ανάκαμψη εμφανίζουν βελτίωση, και η επιστροφή στην πλήρη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές είναι εφικτή, εάν η κυβέρνηση προωθήσει τα σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της για να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική, δήλωσαν την Πέμπτη οι τροϊκανοί της χώρας.

* Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Αίγυπτο και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, οι οποίοι υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, και δυνάμεις επιβολής του νόμου, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

* Άλλοι 84 νεκροί εντοπίστηκαν από το πρωί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του ναυαγίου στους 195. Οι αγνοούμενοι συνεχίζουν να φτάνουν τουλάχιστον τους 188 ενώ δεν υπάρχουν, πλέον, ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες.

* Να καταθέσει νέες προτάσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα κάλεσε σήμερα το Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ύστερα από τη δήλωση της Τεχεράνης ότι είναι υποχρέωση των ξένων δυνάμεων να αρθεί το αδιέξοδο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα