Σήμερα οι λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική του 2003

Συνάντηση Σημίτη - Χριστοδουλάκη
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2003 09:43

Σε εξαγγελίες για το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για το 2003 θα προβεί το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος προηγουμένως θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα προκληθούν στον πληθωρισμό, καθώς θα υπάρξει αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και τα υποπροϊόντα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., με συνέπεια να υπάρξει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία, αφού θα υπάρξει μετακύλιση του κόστους παραγωγής και εμπορίας στην κατανάλωση.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο υπουργός αναμένεται να εξειδικεύσει τις αποφάσεις που αφορούν την εισοδηματική και φορολογική πολιτική που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σε γενικές γραμμές μέσω του Προϋπολογισμού.

Η εισοδηματική πολιτική αναμένεται να περιλαμβάνει τη χορήγηση ονομαστικών αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων στο «στενό» δημόσιο τομέα κατά 2,5%, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη και θα φθάνει στο 4%.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης θα ανακοινώσει ότι με τη φορολογική πολιτική και τις ελαφρύνσεις που έχουν περιληφθεί στο φορολογικό νόμο, το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων αυξάνεται σημαντικά.

Επίσης, ο υπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα αναδρομικά που οφείλονται λόγω μη καταβολής του οικογενειακού επιδόματος από 1/1/2000 μέχρι 1/7/2002 και στους δύο συζύγους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προβεί στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, η οποία θα γίνει σταδιακά σε πέντε ισόποσες δόσεις, έτσι ώστε να μην προκληθεί μεγάλη επιβάρυνση του πληθωρισμού του 2003.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης αναμένεται να αναφερθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα προχωρήσουν, όπως έχουν εξαγγελθεί και κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα